1553

Земи на тайни и мистерии: Свещеният триъгълник на Родопите

Българските земи са пълни с толкова много мистериозни места като всяко едно от тях пази дълбоко скрити тайни..

Кой са едни от най-мистериозните места в нашата прекрасна родина? Това споделя в рубриката “Дотам и обратно” по Нова ТВ Ники Василковски.

Караджов камък
 
Интересният скален феномен е на своето място от стотици години, а изглежда така сякаш всеки момент ще падне. Името на камъка не е никак случайно.

Той е кръстен на смелия Караджа войвода от близкото село Яворово, който е пазел местното население от непрестанните набези на турците.

Мястото е доста странно и около него не липсват и някои интригуващи легенди. Митът за това място е свързан до голяма степен с траките, които, както се оказва, са обитавали и това прекрасно кътче от нашата родина. Археолозите смятат, че това е било древно тракийско светилище, на което траките са почитали мъртвите. От тук идва и известното предание за това място, че е портал към света на мъртвите.

Много хора, които са посетили вече природния феномен казват, че на него се усеща някаква различна енергия, сякаш от друг свят и от друго измерение.

Караджов камък е част от т.нар „Свещен триъгълник“, който включва още Белинташ и Кръстова гора.

Белинташ
 
Още едно уникално и не по-малко мистериозно светилище по нашите земи. Легендите за него са доста, защото то определено е сред най-странните места у нас.

Името му означава „Бял камък“ или още „Камък на познанието“. Както споменах, Караджов камък е мястото на мъртвите, а Белинташ – на живите. Изключително красив, но и опасен природен феномен. Някога Ванга е казала, че когато 8 души загинат на това място, то ще разкрие своите тайни. Доста стряскащо, нали? Ами засега има по-малко от 8 жертви, което може би е причината някои хора да избягват Белинташ. Но пък от друга страна, всяка година тук се стичат доста туристи, нетърпеливи да го видят.

Кръстова гора
 
Последното място от т.нар. „Свещен триъгълник“, на което се смята, че са почитани богове. Това парче земя е не по-малко мистериозно от предишните две. До преди няколко десетилетия, почти никой не е ходил там и сякаш остава скрито от света, докато в един момент не се превръща в едно от най-значимите православни места в България.

На 14 септември (Кръстов ден), всяка година там има голямо шествие. Стотици поклонници от цялата страна отиват там, като се е предполагало, че именно на това място и в този ден, Христос слиза в Кръстова гора и помага на тези, които са в нужда.

Една от легендите гласи, че именно на Кръстов връх е заровена част от кръста, на който е бил разпнат Иисус. Това е и причината всяка година да има хиляди посетители, които искат да усетят от странната енергия, която витае и тук. Много хора смятат, че това място е вълшебно и в него наистина се случват чудеса, цитира Vesti.bg.

В един момент осъзнаваш и друго - това място е заредено с хилядолетна история. Караджов камък е част от така наречения свещен триъгълник, заедно с Кръстова гора и Белинташ.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ivam

ivam

21.11.2023 | 07:16

Не пишете глупости и се образовайте малко. От Караджов камък до Яворово е 22 км по права линия и 40 по пътя. 2 км до Мостово и Сини връх. Древно такийско светилище което според вас някой се е сетил да го кръсти след 4000 години. Трагедия...това е написано от журналист с висше образование.

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?