Следвайте ни

Застраховка от 2 евро спестява пари и проблеми в чужбина

viber icon

Малко над 2 евро на човек излиза медицинска полица за 7 дена в чужбина. Важно уточнение - включен е и рискът заразяване с COVID-19.  И ако досега сте неглижирали този разход, тази година не го правете ​- ситуацията е динамична, както казват лекарите, и въпреки всички взети мерки вирусът атакува. На пазара има много застрахователни продукти с различни имена и рискът COVID-19 може да присъства и при медицинските полици, и при отмяна на пътуването. Добрата новина е, че откакто тръгна пандемията, всички туроператори предлагат към пътуванията и полицата. 

Ако се случи някое от събитията, изброени в договора, срещу споменатите 2 евро ще получите обезщетение от 4000 евро. Това е най-ниското застрахователно покритие. Максималното се определя индивидуално, но може да достигне и 100 000 евро/долара. Съответно тогава и цената на медицинската застраховка е по-висока (14 евро/долара на ден), става ясно от офертата на застрахователния брокер SDI за "Медицинска застраховка при пътуване в чужбина с покритие COVID-19". Стандартното покритие е за спешна помощ, амбулаторно лечение и хоспитализация. Поемат се още разходите за спешна стоматологична помощ с лимит 350 евро, разходи за репатриране на застрахования и за репатриране на тленни останки. 

НАЙ-ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ЗАСТРАХОВКИТЕ, COVID-19 И ПЪТУВАНИЯТА

Отговарят експертите от Алианц Травел: 

Нямам възможност да пътувам, защото съм поставен под карантина. Ще влезе ли в сила застраховката?

Ако се разболеете от COVID-19 или сте поставен под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмените планираното пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.

Ако по време на пътуването се разболея и лекар ми назначи тест за COVID-19, това ще бъде ли покрит разход?

Да, в този случай тестът за Covid-19 е част от медицинските разходи. Те ще бъдат възстановени.

Покриват ли се разходи за анулиране, ако се откажа от пътуване поради загуба на работа или намалено работно време и респективно намалени доходи вследствие на пандемията?

Не, разх​одите за анулиране в този случай не са покрит риск.  

Резервирал съм пътуване в държава, в коят​о официалната заболеваемост е ниска, но въпреки това искам да се откажа поради страх. Какво мога да предприема?    

Опасението и страхът от зараза не е застрахована причина за отмяна на пътуване. Това означава, че в случай на отмяна на пътуването ви Алианц Травел няма да възстанови разходите. 

Моят полет е анулиран. Какво мога да предприема?  

Независимо от коронавируса, авиокомпанията трябва да предостави алтернативна дата за полет. Свържете се непременно с вашия туроператор или с авиокомпанията.    

Им​а ли застрахователно покритие при отмяна на пътуване, ако незастраховано пътуващо лице, което ми е роднина по първа линия и обитаваме едно домакинство, се разболее от COVID-19 преди заминаването ми в чужбина?    

Да, има застрахователно покритие, ако лицето е в животозастрашаващо състояние поради COVID-19 и се нужда​е от интензивни медицински грижи в болница. Отнася се за роднини по права линия, както са дефинирани в Общите условия на застраховка "Отмяна на пътуване". Става дума за родители, деца (заварени, доведени, деца, внуци), братя и сестри, несъщи роднини като снахи и зетьове или поименно посочени в полицата рискови лица. За 1 полица е възможно посочването само на 1 рисково лице обаче. 

Преди да мога да пътувам, от авиокомпанията изискват превантивен тест за коронавирус. Този тест ще бъде ли покрит по моята застраховка?

В този случай се прилагат обичайните Общи условия и правила по вашата застраховка. Застрахователят не покрива разходи за превантивни и профилактични прегледи/тестове за каквито и да било заболявания, включително и коронавирус, посочват пък от "България иншуранс".

 

Още текстове от приложението "Марица Лято 2021" четете тук

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

01.06.2021 | 18:57

2 евро, ама за кои дестинации. За Шри Ланка се съмнявам да е 2 евро за 7 дни :D

Отговори
1 0
Питане

Питане

01.06.2021 | 18:07

При необходимост от лечение, аз ли следва да заплатя лечението в чужбина, и ПОСЛЕ - при завръщането ми в България Застрахователят да ми възстанови сумата? Или с наличната валидна застраховка заплащането на лечението се осъществява по служебен път?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?