46

За пример на Пловдив: Зоопаркът в Бургас пълни окото с над 60 вида екзотични животни

Бели полярни вълци, кенгура албиноси и лилави пауни са част от фауната в зоокъта

Най-новата придобивка на бързоразвиващия се в инфраструктурно отношение Бургас е зоологическата му градина. Тя се намира в квартал „Черно море“ и се простира на площ от близо 100 декара. Там се отглеждат над 60 вида екзотични птици, тревопасни, хищници, примати, гризачи и влечуги. В просторни волиери на всички животни е създадена чудесна среда за живот, близка до естествената.                                                                                                               

Пловдив и най-вече децата, които живеят под тепетата, могат благородно да завиждат на бургазлии. Знаем, че пловдивският зоопарк бе затворен за реконструкция и разширение през 2008 г. Заради дългогодишни разправии и съдебни дела между Общината и частната фирма, ангажирана с ремонта, нищо чудно цяло едно поколение под тепетата да израсне, без да е стъпило в зоокъта до Гребната база. Дано поредният рестарт на проекта, даден преди дни, да не остане пак на думи.   

В същото време зоологическата градина в Бургас е направо за завиждане. Тя притежава най-богатата колекция ​от пауни в Европа и Азия - близо 29 вариации, а красивите пернати са над 320 броя. Гордост е и бялата двугърба камила Бейби, която участва във филма "Страх" на известния режисьор и актьор Ивайло Христов. Могат да се видят също няколко вида примати. Сред тях е африканската порода Мона, която се отличава с най-напреднала форма на комуникация. Единствено в България,

там живеят б​ели полярни вълци.

Мъжкият отглежда сам двете си дъщери, тъй като майката е умряла след раждането. Сред другите хищници са миещата мечка /енот/ и т.нар. носато мече, няколко вида лисици, които не се срещат в дивата природа, тъй като са изкуствена селекция.

Колекцията с екзотични животни се допълва от лама и родствената й алпака, скалното кенгуру Валаби, част от които са албиноси, нутрия, лемури, мини понита, елени лопатари, както и единствените у нас т.нар. вариационни катерички. Те се отличават с нестандартна и разнообразна окраска - седефенобели, черно-бели, кафеникаво-бели, прасковени и др. Това са колекционерски видове, които не съществуват в дивата природа. Вариациите от цветови форми са получени след дългогодишна селекция.

Представителят на семейство влечуги е африканската костенурка Сулката - третият по големина вид костенурки в света, които достигат тегло 100 кг и дължина 80 см. Засега бургаският Рафаело, кръстен на героя от филма „Костенурките Нинджа“, тежи 60 кг и е най-голямата костенурка Сулката на Балканския полуостров. Атракция са коронованите жерави, които

започват да се целуват, когато видят хора.

Настилката в зоопарка е райграс, който се поддържа перфектно. Свеж е целогодишно благодарение на изградена собствена система за оросяване. За разлика от стандартните наземни, тамошната е на няколко метра височина и на практика тревата се овлажнява като с изкуствен дъжд. Системата се пуска всеки ден, след като си тръгнат посетителите.

Наред със своята развлекателна и образователна функция, зоопаркът е и център за отглеждане и развъждане на редки и застрашени животински видове.

При желание и най-вече възможности, всеки може да направи дарение или да си осинови животно от зоопарка. Средствата, получени чрез дарителската програма, се използват предимно за повишаване на благосъстоянието на животните, обогатяване на средата и осигуряване на условия за отглеждане, максимално близки до естествената им среда. Осиновителят може да си изработи табела с името си или свой отличителен знак, както и името на осиновеното от него животно.  

В зоопарка е обособена контактна зона, в която посетителите могат да общуват, да се снимат и

да нахранят от ръка различни свободно разхождащи се животни.

Там се пускат подбрани видове, които са социални, дружелюбни, не са опасни и дори най-малките посетители могат да се запознаят отблизо с тях. Иначе по алеите свободно се разхождат патици и лебеди, които не се стр​ахуват от хората. 

По предварителна заявка от учителите, зоопаркът работи с организирани групи деца от детски градини и училища, като предлага информационни беседи на различни теми, свързани с животните, екологията и зоопарка. За малчуганите са изградени два къта, има и две кафенета с топла и студена кухня.

"Зоопарк Бургас" работи целогодишно, без почивен ден, със сезонно работно време. Малчуганите до 2 г. влизат безплатно, билетът за деца от 2 до 14 г. струва 4 лв., а за над 14 г. и възрастни - 8 лв. 

Хобито става успешен бизнес

Зоопаркът в морския град е частна инициатива. Бившият преподавател по биология и география Кръстю Дъбов превръща хобито си в успешен бизнес с подкрепата на Община Бургас. 

Първоначално създава ферма за пауни, постепенно увеличава видовото разнообразие, а днес животните са над 650. Там се приютяват за постоянно и пострадали животни от дивата природа - сърни, сови, щъркели, пеликани.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ангел

Ангел

07.11.2022 | 00:14

Много отдавна, тези които са подписали договора за строителство от общината, трябваше да е в затвора. Ама това в България няма как да се случи.

Отговори
4 1
Милионите за пловдивския зоопарк напълниха шкафчета на Тотев

Милионите за пловдивския зоопарк напълниха шкафчета на Тотев

06.11.2022 | 23:35

Докато Герб управлява града няма да има зоопарк.

Отговори
7 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?