Следвайте ни

За 50-на лева товариш колата със стока от Одрин

Заради евтината лира все повече нашенци се юрнаха на пазар в Турция, мъкнат кори и зехтин, обличат евтино децата

viber icon


Българи са най- многобройните  клиенти на пазарите и магазините в Одрин. От години най- близкият турски град е любимо място за пазаруване, но заради срива на лирата,  все повече нашенци се юрнаха натам неорганизирано.

От тамошните магазини ще облека детето за училище. Веднъж месечно пътувам до Одрин, я за дрешки, я за почистващи препарати. Сега като е по – евтина лирата, ще купя повече неща. Обикновено отивам със стотина лева. Последно през юни  за около 50 лв. купих чифт обувки, комплект покривки за маса, няколко тениски на детето, масло, сирене, задължително хляб, тъй како е много вкусен, и почистващи препарати. Казват, че последните ги правят в гаражи, но съм доволна, казва Мария Ганева, която ще пътува с приятелки в петък до Турция.  В момента 1 лв. е равен на 3.54 лири. С 10-на лири или 2.82 лв. могат да се купят 4 тениски, или чифт дънки, или  пък кецове, дамска чанта.

В Одрин всичко е по- евтино от колкото у нас. Затова градът е пълен с търговци от почти цяла България. На борсата кило плодове и зеленчуци може да се купи за стотинки. Хасковски домакини мъкнат от там още кори за баница, мая за хляб, сирене, маслини и зехтин и др. , като всичко това им струва около 15-на лири.  Традиционно от Одрин се купуват лекарства, тъй като те са в пъти по- евтини. Мазило за брадавици, което го няма у нас, струва 5 лв., стотинки са противогрипните прахчета, 1-2 лв. излизат обезболяващи, за които у нас плащаме между 6 и 8 лв. за блистер.      

Най- оживено е в петък и през уикенда. По принцип с наближаване на 15 септември има по- голямо раздвижване, тъй като и дрехите са по- евтини, а в хасковските магазини стоката е от там. Вероятно заради евтината лира ще има повече пътуващи, коментираха от фирма, която организира еднодневни екскурзии до Одрин.

С автобус хасковлии пътуват до Одрин за 20 лв., 15 лв. струва на свиленградчани и любимчани. Обикновено тръгването е около 5- 5.30 сутринта. В „програмата” са включени посещение на борсата, на магазините за перилни препарати и локуми, които са в ромските махали, както и на най- новия МОЛ в града. Там, откъдето тръгват автобусите пък, има няколко пекарни, които са сред най- посещаваните от нашенци. Прибирането е по тъмно. 

В Свиленград имат „Турски МОЛ” 

Алъш- веришът през границата дава хляб на много семейства в Свиленград, Любимец и Харманли. Т.нар. куфарни търговци  внасят всичко, което намерят евтино- от килими и постелки до препарати за растителна защита.

В граничния Свиленград дори си имат Турски мол.  В смесения магазин се продават от дрехи  и чехли до плодове, мая за хляб и сосове за готвене и подправки, все от Одрин  купувани.  Качествено е, казват свиленградчани. Този тип магазини си имат клиенти не само от града, а търговците държат маси и по пазарите в областта, тъй като стоката им е евтина  и разнообразна.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?