Следвайте ни

З лоши шофьорски навици, които бързо повреждат съединителя

viber icon

Съединителят е много важен детайл на автомобил с ръчна трансмисия. Той свързва коляновия вал с предавателната кутия, като при необходимост може да ги отделя един от друг и отново плавно да ги съединява.

Освен това той може да "преплъзва" и така да предпазва силовото предаване от претоварване и счупване на съединителя.

Днес обаче няма да навлизаме в подробностите за работата му. Вместо това ще анализираме най-често срещаните вредни навици и грешки на шофьорите, с помощта на които те "убиват" съединителя.

1. Държат натиснат педала на съединителя

Първо трябва да разберем, че съединителят износва винаги, когато натискате педал му. Много хора правят грешка, когато държат педала на съединителя натиснат, да речем, на кръстовището, чакайки зеления сигнал на светофара.

При тези шофьори съединителят бързо ще излезе от строя е ще им се наложи да платят за закупуването на нов, както и за неговия монтаж. Включвайте неутрална предавка, защото тя съществува точно за такива случаи на пътя.

 
2. Рязко отпускане педала на съединителя

Когато внезапно отпуснете педала на съединителя, се износват едновременно два агрегата - съединителят и самият двигател. При съединителя ресурсът намалява поради факта, че има рязък скок. В резултат на това цялата конструкция се износва: изключващият/освобождаващият лагер, кошницата и диска на съединителя.

Двигателят пък внезапно получава голямо натоварване, което също влияе неблагоприятно на състоянието му, пише auto.blitz.bg. Освобождавайте педала на съединителя плавно, както препоръчват инструкторите още по време на шофьорските курсове.

3. Опитайте се да не се буксувате

Мнозина от тези, които четата статията, за засядали в сняг. Всеки шофьор трябва да знае, че при буксуване съединителят „гори” - дори можете да се почувства характерна миризма.

Ако усетите тази миризма, по-добре е да спрете автомобила и да оставите съединителят да се охлади. Така износването му ще бъде значително намалено. И в такава ситуация е по-добре да се използвате някакъв друг начин да се измъкне от снега, например, да се постави нещо неплъзгащо се под колелата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?