49

Влюбени идват във Верона, за да пипнат гърдите на Жулиета

Градът се гордее с третия по големина амфитеатър в Италия и крепостта Кастелвекио

Ако мислите, че най-романтичните места в света са Париж или Венеция, значи все още не сте посетили приказната Верона.

Кой не е чувал за фаталната любов на Ромео и Жулиета, вдъхновила Шекспир за прочутата му пиеса?

Драмата на двамата влюбени от враждуващи фамилии се е разиграла именно във Верона. Затова и досега къщата на Жулиета, или Casa di Giulietta, е може би най-емблематичната туристическа дестинация в най-романтичния град.

Всеки посетител има възможност да се качи на балкона, да си направи снимки, а защо не и да не пресъздаде част от прочутата Шекспирова пиеса.

Непосредствено до къщата се намира бронзова статуя на Жулиета. Легендата гласи, че

който докосне дясната й гърда, ще има късмет в намирането на истинската любов,

а за тези, които вече са я намерили, предстои голямо щастие и нестихваща обич.

Заради наплива от влюбени се
наложи бронзовата Жулиета да
бъде подменена

Статуята изкара близо 600 години в двора на къщата на семейство Капулети, което било твърдо против връзката на младото момиче със сина на лорд Монтеки. Преди десетина години обаче се наложи да се направи  нова отливка на Жулиета, защото гърдата й се изтърка от напористите влюбчиви туристи. Старата оригинална статуя беше прибрана в музей, но и към новата напливът не секва.

Дори да не си влюбен, Верона пленява с чара си всеки турист с такава лекота, че дори да не разбере човек кога сърцето му е останало в някоя от малките уютни улички.

Градът пази уникална архитектура от римско време. 

Истинско бижу е амфитеатърът Арена ди Верона, третият по големина в Италия

След кратък период на реставрация там отново се провеждат спектакли, които събират до 20 000 зрители.

Сред символите на града е каменният мост над река Адидже, който води към Кастелвекио - внушителна защитна крепост, построена през периода 1354 ​- 1376 г. по замисълa на Кангранде II дела Скала - владетел на Верона от фамилията Скалиджери. Замъкът и крепостните стени трябвало да пазят града от враговете на Ла Скала като фамилиите Сфорца, Гонзага, венецианците, а и да предоставят защитен коридор към Тирол в случай на опасност.

В днешни времена в Кастелвекио се помещава музей, където в общо 29 зали са изложени картини и скулптури на италиански и европейски майстори от периода 14. - 18. век, оръжия и други интересни колекции.

Когато човек е във Верона, 

най-добре е да започне деня на прочутия площад "Ербе"

(Piazza delle Erbe) с чаша освежаващ аперол в ръка в подножието на кулата на Ламберти и Търговския дом. На плаца са разположени многобройни сергии и дюкянчета с интересни сувенири, които умело привличат вниманието към себе си. 

За почитателите на старинната архитектура и катедралите врати са отворили базиликата „Сан Зено Маджоре“ и катедралата „Санта Мария Матрикуларе“.

Само на 23 км от Верона пък се намира замъкът Соаве, построен през 10. век от крал Беребгарио I. В него освен всичко друго може да се види портрет на Данте, който е пребивавал там. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?