1553

Венеция посреща с история и изпраща с вълшебни спомени

Влюбените двойки ще си тръгнат от градчето опиянени от романтичната обстановка

Какво си представяте, когато мислите за романтика, разходки с гондола, величествени мостове, старинни катедрали? Венеция, разбира се. Това е градът, прочут с пленителната си атмосфера, невиждана никъде другаде по света. Градът, който всеки задължително трябва да посети поне веднъж през живота си. 

Въпреки малката му площ на нея се намират изключително много и безкрайно интересни забележителности.  

Градчето е способно да омае не само туристите, но и местните жители с особена лекота. Чарът на Венеция се корени както в неповторимите архитектурни шедьоври, така и в необичайната атмосфера, за която допринасят многобройните водни пътища, красиви мостове и малки дюкянчета, сгушени в кокетните венециански улички. 

В случай че не сте фенове на дългите туристически обиколки, можем да ви предложим  например да се насладите на една обикновена, спокойна разходка. Из тесните, изпълнени с история улички. Няма да сгрешите, ако след това седнете на тих обяд в което и да е от китните семейни ресторантчета. Накрая препоръчваме да завършите деня с кратко пътешествие с гондола. Гарантирано е, че ще се потопите изцяло във вълшебната атмосфера на Венеция, а влюбените двойки ще си тръгнат от градчето опиянени от романтичната обстановка. 

Ако все пак искате да се отдадете на посещения на забележителности, разнообразието от възможности е голямо. Нужно ви е само да се запасите с търпение и време.

М​узеите   

За почитателите на музеи Венеция може да предложи много и интересни опции.

Музеят "Корер" пази историята на Венеция от XIII до XVI век, със своята колекция от картини, графики, монети, оръжия. Тук ще намерите предмети от Средновековието и Ренесанса.

Пълна негова противоположност е музеят "Пезаро", който крие в себе си градското модерно изкуство. Той се помещава в двореца "Пезаро". Най-вълнуващите произведения могат да се видят в частта за ориенталското изкуство.

Дотук с традиционните изложби. Ако искате да видите нещо по-необичайно, можете да разгледате Музея на Казанова. Да, има и такъв. Той е открит през 2018 година и представя в детайли историята на вечния прелъстител.

На световноизвестното венецианско стъкло можете да се полюбувате пък в Музея на стъклото. Той е разположен на остров Мурано. Построен е през далечната 1861 г. и разказва историята на стъклото и древните техники за обработването му. Тук ще намерите и популярното венецианско стъкло "Мурано".

 

Катедралите  

Сред венецианските катедрали най-популярна е прочутата базилика "Сан Марко", намираща се на едноименния площад. Внушителната сграда е способна да плени всеки. За да влезете обаче, трябва да се въоръжите със солидна доза търпение, защото опашката от ентусиасти да се докоснат до красотата  ѝ е също толкова внушителна, както и самата нея.

Любителите на такъв тип забележителности могат да посетят също така базиликата "Санта Мария дела Салуте", както и църквите "Сан Симоне Пиколо" и "Санта Мария ди Назарет".

Площад "Сан Марко" 

Колкото до площад "Сан Марко", ако пожелаете да посетите някое от заведенията, разположени на него, ще бъдете приятно изненадани от жива класическа музика. Обядът, вечерята или просто питието ви ще бъдат акомпанирани от вълшебните звуци на оркестър, който свири специално за гостите на заведението.

На площада можете да зърнете също Двореца на Дожите с неговите грандиозни зали и часовниковата кула, както и камбанарията, откъдето се разкрива величествена гледка към целия град.

Мостовете

Както вече споменахме, мостовете, напълно логично, се намират под път и над път във Венеция. Най-известните от тях може би са Мостът на въздишките и Мостът Риалто, които откриват пред себе си спиращи дъха гледки.

След дългите разходки и обикалянето на катедрали и площади можете да седнете на едно от уютните заведения с гледка към Канале Гранде (Големия канал). Едно италианско капучино или чаша освежаващ аперол ще допълнят преживяването ви чудесно.

Гондолите 

Докато се наслаждавате на напитките си, е много вероятно да забележите във водата преминаващи „таксита“, които спират на обозначените спирки и стоварват своите пътници. Една доста интересна атракция за дебютантите, които посещават Венеция. 

В края на този изпълнен с емоции и разходки ден е време да се повозите и да разпуснете на някоя от прочутите гондоли или да попътешествате с едно от корабчетата, които минават през целия 4-километров канал. 

Не забравяйте да отнесете с вас, освен чудесни спомени, и много снимки. Красотата на неземната Венеция заслужава да бъде запечатана.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?