Следвайте ни

Във Вишеград коронясали Хенри за император на Константинопол 

Невероятната панорама и започналите разкопки ще превърнат крепостта в следващата атракция на Родопите 

viber icon

Пандемията, която ограничи пътуванията в чужбина, накара българите да обикалят родината и да откриват нови, невероятни и интересни  места. Уикенд е, времето е хубаво, стегнете багаж за един ден, качвайте децата в колата и поемете към Кърджали и крепостта Вишеград. Наблизо са Моняк, Татул, както и Перперикон, има и други чудни места в района. Маршрутът е точно за ден и ще ви хареса.

Крепостта Вишеград, която се извисява над Кърджали, е една от най- запазените у нас. Тук има съхранени близо 10-метрови крепостни стени. Тя не е сред популярните  дестинации, но има всички шансове да се превърне в много посещавано място, защото тук преди дни проф. Николай Овчаров започна разкопки, с надеждата те да допълнят интересната история на това място.  

Именно във Вишеград е  провъзгласен вторият император на Латинската империя Хенри. Това става по времето на Калоян, който през 1205 г. до Одрин залавя Балдуин, първия латински император на Константинопол. Година по- късно брат му Хенри и рицарите му са в Родопите и нямат ни вест, ни кост от затворения в Търново Балдуин. Около смъртта на този император има прелюбопитни митове, но не това е целта на този пътепис. Докато са в замъка Вишеград, до рицарите пристига вестта за смъртта на заловения край Одрин император.  Така във Вишеград баронският съвет коронясва Хенри, разказва в хрониките си Жофруа дьо Вилардуен, хронист на кръстоносците от четвъртия им поход. Вероятно от онези събития е намереното преди време тук забрало, предната част на рицарски шлем от началото на 13 в.

Тук е била резиденцията на управителя на  Ахридос. През 12- 13 в. , в този замък е кипял живот. В крепостта има останки от жилищни сгради и две кули. Зидовете й са градени върху останки от римска крепост, разказва проф. Овчаров, като показва отделните пластове, които са видими  и от непрофесионално око. Какво крие крепостта, в която археологически разкопки започват за пръв път, предстои да видим. Работата тук ще продължи около 2 месеца, а екипът се надява да е повече от ползотворна. 

Преди да започнат същинските разкопки обаче, на екипа се налага да се справи с кръпките на съвремието ни, като премахне бетонните основи на стълбове за електричество. Те са в самата крепост, били са поставени навремето за да захранват ОКЦ, който се вижда ниско долу. Абсурдно е, но явно когато са изграждани подобни предприятия управляващите не са се притеснявали, че рушат  културното наследство на страната ни. Пример за това е друга крепост в Родопите - Лютица край Ивайловград, в чиито стени зее огромна дупка. Казват, че тя е направена от военни оръдия  по време на учения. Така и тук , във вътрешността на крепостта са поставени  бетонните блокове. Те ще бъдат премахнати, за да не остане и помен от тях.  

Крепостта е на изключително живописно място и това също е причина тя да се превърне в атракция. Именно заради гледката и преди разкопките, тук често идват туристи да се любуват на природата и да разгледат автентичните останки от крепостта. Ниско под нея е язовир Студен кладенец, а гледката е невероятна, особено ако си представим, че ОЦК и другите индустриални предприятия, ги няма. Те са като кръпка сред красивата природа. 

От Вишеград се вижда добре известната крепост Моняк.  Тя е много голяма, много добре запазена, но там има само две каменни сгради. Била е военен обект, в който е имало гарнизон. На високо е, от нея като на длан се вижда огромна територия, допълва проф. Овчаров. Там са били военните, цивилният живот е кипял тук на Вишеград, казва още той. 

Освен Моняк, от Вишеград  се вижда и друга добре известна забележителност в Родопите.  В дясно от военната крепост, ясно се вижда въженият мост, който е единственият пък към село Лисиците. Не много далеч е Татул.

Така се очертава един чудесен еднодневен маршрут сред красивата природа и богатата история на Източните Родопи. 

Как да стигнете до Вишеград? Много е лесно. В Кърджали всички ще ви кажат къде е църквата на Отец Боян Саръев „Успение Богородично“, от площадчето пред нея тръгвате по пътя и стигате до малкото село Вишеград. Уличките му са тесни, но ги има, а местните ще ви покажат посоката. Извън селцето, продължавате по черния път, който не е чак толкова лош. Ще се озовете поляна, където най- вероятно ще пасат стада овце, стада овце,  а пред вас е крепостта. Щом я наближите още малко, трудно ще си поемете дън от гледката, която се разкрива пред погледа ви, в която и посока да  го обърнете. 

Ако решите да посетите крепостта в следващите 2 месеца, ще видите как вървят разкопките, а интересната й история, както и много други, може да ви  разкаже самият проф. Овчаров, когото неслучайно наричат Българският Индиана Джоунс. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?