Следвайте ни

Вандали крадат перлите на пещерата Добростански бисер СНИМКИ

viber icon

Ако не се виждали пещера с малки езерца, в които само допреди няколко десетилетия са се образували бисери, може би трябва да посетите малкото чудо наречено Добростански бисер. Пещерата се намира само на половин час път от бившата хижа Марциганица. До нея се стига през село Добростан.

Върви се по пътека със спиращи дъха гледки с изглед към далечните Беленташ и Кръстова гора. 

Входът на пещерата е много стръмен, но обезопасен.

Ясно се вижда връх Попа, който стърчи като самотен каменен зъб и е висок малко над 1400 метра. 

Добростански бисер се е наричала преди Ахметьова дупка. Разказват се легенди за безобразията извършени от неуки местни овчари, които слизали долу с въже, правели си чевермета и обирали бисерите в двете малки езерца. Истината е, че през 1990 година Добростански бисер е отворена за посещения, но още тогава в нея започват да влизат зулумаджии, които къртят ценните сталагмити. Затворена е за близо 20 години.

От три години на входа е построен малък навес за влизането в нея и там се продават билети за посещения. Пещерата е отворена в петък, събота и неделя от май до септември. Тогава се спират посещенията, за да може да приюти малката си колония прилепи.

Входът за пещерата е 5 лева. Неслучайно навремето са й викали Ахметьова дупка – в нея се влиза през тесен процеп в скалата, а надолу следва 15-метров отвес. Той се взима с нагънати около скалата метални стълби. 

Първата част от стъпалата е много стръмна и трябва да се вземе внимателно с двете ръце на парапета и със странично слизане. При цялото слизане си гледайте в краката, защото стъпалата са мокри от постоянно капещата от тавана карстова вода. 

Добростански бисер е малко природно бужу – дълга е около 30 метра. За разглеждането й се минава по бетонна пътечка между сталагмитите и сталактоните. Вие се като малък лабиринт и е много интересна за децата. Пътечката е опасана с метален парапет. 

Красотите на Добростански бисер са невероятни – всички туристи задължително снимат „Световната купа“ - образование, което удивително напомня на купата, която се дава на Мондиала. 

Голямо впечатление правят и „Семейството“ - група създадена от водата фигури, които напомнят на майка с дете, мъж и друго дете. 

Едно от езерцата, където е имало перли.

Под едно метално стълбище има нагънати варовикови образования, които туристите наричат „Анакондата“, защото приличат на огромна змия.

Езерцата, където природата е ваяла бисери са с големината на малки локви. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?