Следвайте ни

Устинският водопад - отдих на ръка разстояние от Пловдив

viber icon

Първата работна седмица на май е рекордно кратка – само два дни. Причината - Великденските празници и Гергьовден. Някои служители дори сляха почивните дни и чак на 10 май ще отидат в офиса.  Ако все още не сте решили как да прекарате свободното си време, може да се разходите в планината. Разбира се, не всеки е подготвен за дълги и тежки планински преходи, но затова пък има и леки такива. Един от тези маршрути е до Устинския водопад. 

Мястото се намира само на 26 км. от Пловдив, а пътят към него е осеян с безброй красиви гледки. И не е нужно да отделяте цял ден за прехода.  Водопадът се намира в северните скатове на Родопите.

За него се тръгва от село Устина, като се подминава централния площад на селото и се продължава по реката, докато не се стигне до малко площадче с чешма. Планинската пътека е добре обозначена, с пейки и беседки.

Има и интересна чешма – тръбата, по която тече водата минава през ствола на дърво, а коритото й е бетонно. 

Пътеката не е много стръмна, сравнително широка е и затова по нея се върви лесно и бързо. До Устинския водопад се стига за между 25 и 40 минути в зависимост от темпото на вървене и почивките за снимки.

Самият водопад е маловоден, но пада от около 15 метра височина. Съвсем спокойно, хората могат да се изкачат до него по една скала и да почувстват пръските му отблизо. 

Малко по-нагоре от водопада пък се намира още една забележителност – параклисът Свети Георги. До него се стига за не повече от 5 минути, а панорамната гледка, която се разкрива към село Устина е невероятна. 

А на слизане може да попитате живеещите в селото за местната мандра и да си купите вкусно домашно сирене, кашкавал и кисело мляко. 

Ако не ви се прибира след водопада, може да посетите Перущица. Там може да разгледате – историческия музей, църквата Свети Архангел Михаил, пазеща спомен от трагично загиналите по време на Априлското въстание, Дановото училище. Интересен е и Паметникът на трите поколения. Той се намира на  възвишение над града, като до него се стига по асфалтов път.

Паметникът е изграден през 1976г. по повод 100-годишнината от Априлското въстание. Освен героите от 1976г. останалите 2 поколения, почитани с паметника, са участниците в Септемврийското въстание от 1923г. и участниците в Деветосептемврийския преврат.

Най-високото място на паметника е отредено за камбана, а три групи скулптури на въстаници са разположени стъпаловидно. Той има и подземие,  в което има символичен каменен саркофаг в памет на загиналите. До него се стига по стълби, които са разположени още на входа на Паметника на трите поколения. Доскоро подземието беше пълно с боклуци, но преди няколко месеца будни граждани с подкрепата на общината и пивоварна Hills го почистиха. 
Само на метри от паметника има и още един, този на Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов. Те са изпратени от въстаниците да преговарят с турците, но са убити. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?