Следвайте ни

Усещане за сняг: Пловдивчани отпрашиха към хижа "Здравец"

viber icon

Пловдивчани опразниха града и се изнесоха към хижа "Здравец", ски писти Копривките и Бяла черква. Стотици избраха през уикенда да се попързалят с шейна, гума, да карат ски или просто да се разходят на чист въздух. Всички те обаче се бяха качили в планината, за да се порадват на снега.

Сред тях беше и именикът Антон. Мъжът решил  да отбележи празника в планината. Заедно с него се качили и шестима от най-близките му приятели. "Ще караме гума, а после ще пийнем вино да се сгреем", разкри плановете си Антон.  

От гумите бяха запленени и хлапетата. Докато едни малчугани се спускаха с тях, други предпочитаха традиционната шейна или найлон. Родителите им пък се сгряваха с топъл чай. А по-малко зиморничавите си бяха отворили по бира. За да се стоплят пък, други си бяха запалили огън в строителна количка и я бяха наобиколили.

Заради големия интерес място да спрат на паркинга за дошлите по-късно нямаше. Опашката от паркирали коли продължаваше и след хижата посока Копривките.  


Стотина опитни и начинаещи скиори пък минаха през скигардероба на Копривките. Въпреки че това е едва втори ден от откриването на сезона, домакините вече отчитат спад на посетителите. Обикновено през уикенда има по 1000 души на ден. Освен заради  пандемията, според собственика това се дължи и на построения частен имот, който заградил част от терена, през който минава влекът за пистата.

"Въпреки забраната за строителство са извършени някакви дейности, които в момента са в режим на санкциониране. С цел ски писта Копривките да се запази като спортен обект в момента тя е в процедура по отчуждаване от община Куклен", каза Димитър Николов, председател на ски клуб „Копривките“.

Сред хлапетата, които бяха нарамили ските, е и 10-годишната Анна. Тя дошла за първи път с родителите си преди 3 години. Наели и учител и по думите й бързо станала спец. Сега всяка зима идват да карат ски. С нея беше и по-малката й сестра и техният приятел Калин, който за първи път се качва на ски. "Всичко беше лесно", отсече Калин.

Естественият сняг на Копривките е около 10 см, но за 3 дни успели да увеличат дебелината му с оръдията. Около 800 лв. на денонощие излиза производството на изкуствения сняг. От тази година на Копривките има и инструктор по сноуборд. Екипировката се дезинфекцира след всеки посетител.

Скиори имаше и на Бяла черква, но те бяха доста по-малко.

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

КОПРИВКИ АД

КОПРИВКИ АД

17.01.2021 | 19:08

КОПРИВКИ АД няма нищо против да има писта но да бъде законна.КОПРИВКИ АД няма да се поддаде на провокации от страна на Димитър Николов който всява напрежение между нас и общината. Тази поляна е в частни имоти и ние нямаме пръст в това.Частниците са си прави.Неможе да прави сняг с питейна вода.Всички ние си плащаме водата.Дали има водомер на оръдията за сняг.Кой ще поеме отговорност.Нашият строеж на паметника си е с всички документи.В момента сме спрели строителството заради лошото време.Не се поддавайте на провокации и Агитации.

Отговори
4 1
Чудомир

Чудомир

17.01.2021 | 17:53

Бобо е много прав , незаконна писта няма държава няма къде да паркираш а парите за ските се взимат, а да влезеш да се пързаляш ти взимат пари а пък не дават пари на собствениците вече 20 години .Прави сняг от водопроводната мрежа на вечер 800 лв дали са достатъчни ? КОЙ ПОЗВОЛЯВА

Отговори
4 0
Чудомир

Чудомир

17.01.2021 | 17:51

Бобо е много прав , незаконна писта няма държава няма къде да паркираш а парите за ските се взимат, а да влезеш да се пързаляш ти взимат пари а пък не дават пари на собствениците вече 20 години .Прави сняг от водопроводната мрежа на вечер 800 лв дали са достатъчни ? КОЙ ПОЗВОЛЯВА

Отговори
3 0
Бобо

Бобо

17.01.2021 | 17:18

Пълна лъжа.Хората бяха отсрами на ски писта копривките защото е скъпа екипировката отделно вход и влек???Да не говорим ,че20 години тъй наречения ‘“Собственик” 20 години няма сключен договор за наем с нито един собственик и се облагодетелства на чуж гръб с чадър от???!!??

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай