Следвайте ни

Уикенд маршрут: Прекрасните Фотински водопади ще ви очароват СНИМКИ

viber icon

Фотинските водопади се намират в западната част на планината Родопи, която мнозина определят като най-красивата планинска местност в България. Тя съчетава сурова и същевременно мека природа – редувайки остри скали, зъбери и ждрела със заоблени била и пасища, буйни със спокойни води, вековни зелени гори с тучни ливади. Чистият планински въздух омайва с аромата на брациговски рози, диви цветя и лековити билки. Сред тази храна за душата, можете да се насладите и на  въпросните Фотински водопади. 

Този феномен е разположен не далеч от малкия планински град Батак. Предвид културно-историческото богатство на това градче, определено има на какво да се обърне внимание. Разходката до самите водопади, от своя страна, е допълнителен бонус. Тя пренася своите туристи сред природата, между дръвчетата на фона на шумящата рекичка. 

 

Друг град в близост е Пещера и въпреки че е по-малко популярен от Батак, той не отстъпва по красота и забележителности. Мястото включва стара архитектура, пищна природа и богата история като най-зрелищното преимущество е крепостта Перистера. 

Без значение в кое населено място от Западните Родопи сте отседнали, непременно трябва да посетите Фотинските водопади. Тяхното местоположението е достатъчно възлово, за да даде възможност на всеки турист да им се наслади. Така, без да полагате твърде големи усилия, ще се докоснете до прелестите на невероятната тамошна природа.

 

Пътеката, която води към извисяващите се води прави впечатление със зеленина, спокойствие и идиличност. Тя преминава през сенчест и тесен тунел с покрив от надвисналите над нея клони и корони на големи широколистни дървета. Някои от тях са вековни, докато други – млади и крехки фиданки, които се опитват да докоснат с листенцата си слънчевите лъчи.

Вървейки към водопада със сигурност ще се насладите на храстите с диви плодове, шума на румолящата рекичка и на крилатите създания като птички и пеперуди. Както гласят мъдрите думи на Изтока: „Най-хубавото на това да си поставяме цели в живота е пътят, който води към тях..“

 

На няколко места по продължението на горската пътека има беседки, на които туристите могат да седнат и да си отдъхнат от пътя или да хапнат нещо вкусно. Необходими са сили, за да посрещнете предизвикателствата на гората, припомнят от "Труд".

Височината на Фотинските водопади е приблизително около 16 метра. Това ги класира сред сравнително по-малките в България, но компенсират с удивителен ефект. Те формират каскада, падайки на няколко отделни части. Струята образува стъпала, но е толкова мощна през по-голямата част от годината, че сякаш буквално полита от скалите и разцепва въздуха, за да потъне в подножието.

Голям интерес представлява това, че всъщност водата се изстрелва напред, под влияние на силата на струята и инерцията, която получава. Напомня на бутилка пенливо шампанско, запушено с тапа, което няма търпение да се отприщи.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Историк

Историк

30.05.2021 | 06:55

ЗАЩО СЕ наричат така,Фотиновски водопади,моля пишете.

Отговори
0 0
Ами

Ами

30.05.2021 | 07:51

Водопадите се казват фотинови защото се намират в землището на с. Фотиново . От Фотиново би следвало да се образува Фотиновски водопади а се е образувала думата фотински. Например от фамилия Ефрейторови се образува думата ефрейторовски а не ефрейторски.

Отговори
0 1
Ако  говорите

Ако говорите

29.05.2021 | 23:50

За Фотиново ? Не е ли по правилно да се каже фотиновски водопади. Аз не съм журналист но се замислям за правилата в българския език.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?