Следвайте ни

Турция отвори границата, но с карантина, преглед и термометър

viber icon

Турция отвори границите си за чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси днес по обяд. Трафикът на ГКПП Капитан Андреево е нормален, съобщават от пресцентъра на ГД "Гранична полиция".

Внимание, мерките обаче са строги и не тръгвайте, освен ако не възнамерявате да останете за дълго. На ГКПП Капъкуле, където е основният трафик, са предприети строги мерки. Първо се   извършва измерване на температурата на пътниците. След това пътниците се подлагат на здравен скрининг от екипи, намиращи се на границата. Попълвал се формуляр за спазване на 14-дневна изолация в домашни условия.

Прави се инструктаж за предпазните правила, изискването за задължителна употреба на защитни маски на обществени места, избягване на многолюдни събирания, новите правила за молитвите в джамиите, хигиенни мерки и т.н.

Карантина има и при влизане в България от Турция. Всички пристигащи на наша територия минават през термокамери, за да им бъде премерена температурата. В началото, дни след като бяха монтирани, бе установено, че уредите дават отклонения и не са достатъчно ефективни за установяването на пристигащите у нас заразени с COVID-19. Сега обаче те са вкарани в ред и измерват правилно.

Европейската комисия представи днес допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници от следващата седмица. ЕК препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени от 15 юни, а външните да останат затворени за пътувания по несъществени поводи до края на месеца. Според Комисията засега не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света. Предлага се от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване до ЕС на граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.
 
  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?