Следвайте ни

Този уикенд - седнете на чина на Валя Балканска

Гудевица привлича млади будители със съчетание на модерното и традициите

viber icon
Таня ГРОЗДАНОВА, Марица.бг

Може би никога не ви е хрумвало да тръгнете на път заради едно читалище, но това време е дошло. Подтикът да запалите колата и да хванете завоите към смолянското село Гудевица, разположено на стръмен скат в подножието на рида Кьопружик, е именно НЧ „Бъдеще сега”.

Село Гудевица се намира на 2 км на юг от с. Арда, в близост с гръцката граница. Наоколо са връх Ком и изворите на река Арда. Районът е съхранил характерни за родопската природа видове, а гледката към билото на Перелик е омайна. Лятото е сравнително прохладно, а зимата - мека, като понякога падат обилни снеговалежи.

Селото е благоустроено и с асфалтирани улици, но въпреки това до него се стига трудно, а до читалището още повече. То е над селото, до църквата "Св. Илия" и лековитото аязмо. Според местните водите му лекуват заболявания на очите.

Тук преди време по-често са се срещали животни, отколкото хора, но в момента кипи живот благодарение на доброволци и млади хора от България и света. В Гудевица, според последното преброяване, живеят 14 души, но през читалището през последните две години вече са минали над 2000.

То е регистрирано в сградата на старото, но е модерна организация, средище за иновативно и нетрадиционно мислене. Читалището организира доброволчески лагери, чиято мисия е да вдъхват живот на почти обезлюдено родопско село с уроци за хората и природата. Читалището има модерен сайт, където може да си изберете събитие от календара.

„Наричаме го училище сред природата, защото човек си живее и се учи, и това е един напълно естествен процес, който за нас е вдъхновен от природата и от законите, които съществуват в нея”, обясни председателят на настоятелството на читалище „Бъдеще сега" Теодор Василев.

„Омайна градина", „Строим и играем" и „Риалити: Родопи" са само някои от програмите, в които деца и възрастни могат да научат полезните неща като: свойства на билките, че червеят не е лошо нещо, да живеят без удобствата на градския живот и да осъзнаят впоследствие тези удобства, да се трудят по традициите на екоземеделието.

Част от класната стая на необикновеното училище е чинът, на който е учила Валя Балканска, която е от близко село. В интериора са оставени и спомени от комунизма, които са повод за шеги сред големите.

Църквата „Св. пророк Илия” в селото е строена през 1882 г. Всяка година на Илинден камбаната събира местното население и много гости на курбан. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?