Следвайте ни

Топ 10 на най-красивите села в Родопите, които да посетите

„Родопа планина – в тази планина хората не подивяват, а дивите опитомява. Затова, който е стъпил в нея, не може да я забрави“, с тази фраза българският писател Николай Хайтов е запечатал магията на Родопите на лист хартия. Има още много какво да се каже и да се допълни, но истината е, че когато застанеш пред планината всички думи изчезват. И магията не е само в горите и ливадите, хълмовете и поточетата, а и в онези малки, сгушени родопски селца, където времето сякаш е спряло. Където живота почти е изчезнал, но въпреки това усещаш топлота. Днес ще ви заведем на „разходка“ именно из няколко такива селца.

Яврово – селото на Хайтов

Родното село на Николай Хайтов се намира само на 30 км от Пловдив в община Куклен.

В центъра е изградена и чешма, която е в памет на писателя. В района е имало селище още от времето на византийското владичество в периода 1018 – 1185 година.

 

Местните хора пък се хвалят, че в селото не е стъпвал турски крак по време на робството. В хижа Руен са изложени останки на взривения от иманяри през 1974 г. скален феномен „Главата“, който се е намирал близо до селото.

Борово и параклисът на върха на хълма

Борово е китно родопско село, което се намира по пътя Асеновград - Кръстова гора на около 50 км от Пловдив. На най-високата точка над селото се извисява параклисът „Възнесение Господне“.

Построен едва през 2006 г., на място тачено от древността, белият храм с червен покрив и камбанария е изцяло дело на местните жители – направен с доброволен труд и лични средства. Параклисът се намира само на 15 минути пеш от селото и е чудесно място за почивка, пикник или разходка. От хълма се разкрива и невероятна гледка към Родопите и селото.

Косово – толкова близо до Пловдив, а всъщност толкова далеч

Селото се намира на около 26 км от Пловдив, а отбивката за него е на пътя Асеновград-Смолян. Повечето къщи там са строени 19- ти век, а тези които са ремонтирани носят духа на възрожденската епоха. Няколко завоя след централния път, по който фучат колите, се озовавате на място, където минават не повече от 5 коли на ден, през деня се чуват хлопатарите на кравите, а вечер песента на щурците.

Останалите вижте тук 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?