Следвайте ни

Супер тънки цени за екзотични дестинации, хукнахме към Занзибар и Дубай

viber icon

Всички отиват в Занзибар! Защото може, защото е любопитна дестинация и защото хората са зажаднели за пътувания и емоции. Така в едно изречение туроператорите обясняват небивалия интерес от страна на българи към Танзания. Звездата на Занзибар изгря, защото там няма почти никакви противоепидемични мерки и ограничения, за разлика от европейските дестинации. Според официалните данни няма и  заразени с коронавирус. За Занзибар и Доминикана PCR тестове засега не се изискват. И ако досега Лондон, Виена и Рим държаха първенството при пътуванията на българи, заради пандемичните мерки те остават съвсем назад в класацията. 

Мениджърът на най-големия туроператор „Абакс” още в началото на годината обяви, че през февруари и март пуска рекордните 10 чартъра от България към острова заради големия интерес. „Абакс” не работи с крайни клиенти, а само чрез туристически компании и агенти и по негови сметки ще обслужи над 1700 наши туристи. Равносметката за този период на предишни години е 1-2 техни чартъра.

За влизане в Занзибар PCR​ тест не се изисква, но при връщане в България - да. 7 нощувки в луксозен хотел на база олинклузив на острова струват  около 2400 лева, превозвачът е „България еър Чартър” с полет от София. Справка в офертите на туристическа компания е-sky показва, че ако самостоятелно си купите самолетен билет дотам, той ще излезе твърдо над 1000 лева отиване и връщане. Цените на настаняване на острова са малко по-ниски, защото са в края на сезона. 

Наистина, от Нова година насам има голямо раздвижване по линия на Малдивите, Дубай и Занзибар, коментира Пламен Петров, управител на една от най-старите туристически компании в Пловдив „Дан травел”. Събираме група и от Пловдив за екзотичните дестинации и особеното е, че хората настояват туроператор да организира пътуването им, а не да тръгват индивидуално, допълва той. Това им дава спокойствие. Чартърите за Дубай са много, интересът пък идва по линия на сигурността в здравната система и добрата комбинация между шопинг и море. Цените са повече от прилични и за да се види най-високата сграда в света, най-големите фонтани и още много „най”, трябват малко над 1200 лева за 7 нощувки със закуски. Самолетният билет е включен в цената.

Екзотичните държави печелят в този момент точно заради либералния подход при влизане, съгласен е и Емил Абазов от „Премио травел”. За Дубай PCR​ тест се изисква, но повечето туроператори го включват в пакетната цена или се прави в лаборатория партньор на по-ниска цена, от порядъка на 80 лева. Полетът дотам е директен, около 5 часа, с авиокомпания „Флай Дубай”. Цените са непроменени в сравнение с преди пандемията, но много е възможно да се покачат занапред заради авиационните разходи, предполага той. В момента много авиокомпании ограничават полетите си до почти всяка точка, а и трудно събират пътници, за да напълнят самолетите, което увеличава разходите им. Ако допреди здравната криза българите предпочитаха индивидуално да организират екскурзиите си, сега твърдо залагат на туроператор. Заради пандемията вече всеки туристически пакет върви със специална застраховка, която гарантира отмяна на пътуването и медицински разноски в чуждата страна. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай