Следвайте ни

Супер идея: На кон до Цириковата църква и Чудните мостове

viber icon

Да бродиш из Родопите на кон, редувайки прекрасни гледки на първенците от Средни Родопи, зелени поляни и вековни борови гори - до емблематичните места Кабата, Цирикова църква и Чудните мостове. Такова приключение предприема днес "Конна езда Аспарух", а за желаещите да пояздят, които имат и минимален опит, до края на лятото предстоят още интересни маршрути.

 

Сегашният е двудневен с една нощувка в хижа и посещение на място, което малцина познават - връх Цириковата църква. Той е на 1738,4 м надморска височина, на 2,5 км от Чудните мостове и село Забърдо.

В местността, наречена по-късно Кабата, сред широката поляна до средата на 17-и век имало малка църквица. По време на помохамеданчванията там, точно на неделната служба се появил турският главатар Дели Софта с голяма орда еничари. Заобиколил църквата, докато вътре били жителите на Старо село. Изкарал ги навън, разтоварил пред тях два товара чалми и фесове и според запазеното предание рекъл: “Избирайте или фесовете, или главите...”. Някои се подчинили, но повечето отказали. Твърдите във вярата били вкарани в черквата, където турците изклали всички заедно с малките деца. Храмът се огласил от викове и писъци, които се чули в цялата планина. Отрязаните глави били хвърлени в околните урви от високи скали и долу и в малката пещера, столетия се намирали черепи и кости на мъчениците, зарити в пръстта. От тези именно писъци и плач (“цирикане”) по време на клането разрушената от поробителя църква и върхът получили името си.

Походът до там започва с подготовка за езда и инструктаж в 10 ч. от изходна точка с. Хвойна - на 13 км и около 3 часа път от Кабата. На върха е предвидено време за обяд и раздумка, а след това - разходка пеша до Цириковата църква. Ще има време за събиране на билки, грижа за конете и лагерен огън.

На следващия ден след закуска групата поема пеша до Чудните мостове, а по обяд потегля обратно за Хвойна.

Цената е 90 лв. на ден, приключението е подходящо и за начинаещи, и за по-опитни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?