46

Страсбург - европейската столица на щъркелите СНИМКИ

Страсбург не е само градът на европейските институции, с които обикновено се свързва. Заради ценните си архитектурни и исторически забележителности той е магнетично място за хиляди туристи от цял свят.

Там се намира и най-голямата колония от щъркели във Франция, поради което красивият предвестник на пролетта е станал символ на Страсбург, наричан още Европейска столица на щъркелите. 

Уникалната гледка с щъркелови гнезда, които са близо 100, може да се види в красивия екопарк "Оранжри" и околните улици. Той е разположен на площ от 260 декара, в едноименния квартал, в който са концентрирани консулства и дипломатически представителства.

Паркът е и в непосредствена близост с Европарламента и Съвета на Европа. Трябва само да се мине мостът над Ил - както се нарича притокът на река Рейн в Страсбург, и човек попада в райското кътче.

Паркът "Оранжри датира от 18. век. Името си носи от времето на Френската революция, когато републиканците конфискуват градина със 140 портокалови дръвчета. Сред плантацията с екзотичните дървета /от които днес са останали само три/ е построен павилионът на Жозефин дьо Боарне - императрица на Франция и съпруга на Наполеон Бонапарт от 1796 до 1809 г. Днес павилионът на Жозефин е обявен за исторически паметник, а достолепната сграда е център за различни културни прояви. Изкуственото езеро с водопад и многобройните екзотични растителни видове в парка са създали

подходящ микроклимат за гнездене на щъркелите.

Така орнитолози обясняват голямата концентрация на птиците, които се завръщат там още през февруари, а заради затоплянето на климата някои остават да зимуват в района на Елзас, Южна Франция.

"Оранжри" е любимо място за разходки на жителите на Страсбург. В парка има зоологическа градина, миниферма, център за реинтродукция на щъркели, зала за боулинг, няколко игрища, спортни площадки и др. Може да се наеме и лодка за разходка по езерото, в което плуват лебеди и патици. Много фонтани, статуи и други павилиони украсяват алеите.

От парка "Оранжри" до центъра на града бързо може да се стигне с обществен транспорт. Той е решен с няколко трамвайни и автобусни линии, а билетчето, което може да се ползва в рамките на час и за двата вида транспорт, е 1,80 евро.

По-приятно е обаче човек да върви покрай реката и да се любува на гледките от двата бряга. Така неусетно се стига до

другото емблематично място на Страсбург - "Малката Франция"

 - квартал в историческия център на града. Живописният район е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1988 г. Изпъстрен е с типичните за Елзас дървени къщи, издигнати по т.нар. строителен език фахверк - при който дървената скелетна конструкция, използвана за строежа, умишлено се оставя частично видима на повърхността на сградата след завършване на строежа. Този стил, освен че придава красота на къщата, осигурява нейната високоенергийна ефективност, към което сега се стремим. Навремето много от къщите в Малката Франция били кожарски ателиета. През 17. и 18. век в квартала е имало и лечебно заведение за болни от сифилис.

В "Малката Франция" има десетки ресторантчета и кафетерии, в които предлагат местни деликатеси, бира и вина. Задължително трябва да опитате типичното ястие "шокрут". Приготвя се от кисело зеле, наденички и свински бут. Почти на всяка крачка са и бутиците с маркови дрехи, и магазинчета със сувенири.  

Безспорно най-голямата забележителност в историческия център на града е внушителната катедрала "Нотр Дам".

Външната й фасада е облицована с розов мрамор, а разноцветните стъклописи са част от вътрешния й интериор. Близо до олтара се намира най-старият астрономически часовник.

Музеите на шоколада, на модерното изкуство, както и Елзаският музей са малка част от културните забележителности в Страсбург, които си заслужава да се разгледат. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?