1553

Старите букаци на Балкана канят на безплатни турове

Нови посещения в своите букови гори организира за любителите на планината дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“. Туровете ще бъдат четири - два в началото и два в края на лятото. Те са с различна степен на трудност - ниска, средна и висока, и са безплатни.

Буковите гори на територията на Национален парк „Централен Балкан“ са сред най-ценните в Европа. Те са част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Средната им възраст е 135 години.

През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Със своите близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 78, разпределени в 12 европейски държави.

Посещенията в горите на „Централен Балкан“ са по Проект за укрепване защитата на стари и първични гори в Европа чрез акцентиране върху обекти от Списъка на световното наследство.

Първият маршрут е по трасето е местност Кордела-местност Костина.

Той е с ниска степен на трудност. Турът ще се проведе на 25 юни. Този маршрут отвежда туристите от местността Кордела на западната граница на Национален парк „Централен Балкан“ до историческата местност Костина над с. Рибарица.

Голяма част от маршрута преминава през северните части на резерват „Боатин“ - първия обявен резерват на територията на сегашния национален парк. По маршрута, под някой боатински бук,  участниците ще могат да  се запознаят с особеностите на горите в региона и защо дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им.

Изходният пункт е град Тетевен, часът за събиране на участниците е 9.30. Тръгването е от площада пред сградата на Община Тетевен. В 9.45 ч. групата ще потегли с организиран транспорт към местността Кордела, с. Дивчовото.

В края на прехода отново с организиран превоз от местността Костина през село Рибарица групата ще се прибере до Тетевен. Очакваният час на връщане в Тетевен е около 16:30 часа. За всички участници са осигурени сух пакет за обяд и вода. Транспортът и храната са безплатни за участниците в прехода.

Вторият интерпретиран маршрут е наречен  „Водните дупки“.

Той е със средна степен на трудност. Посещението е планирано 2 юли 2022 г. Този маршрут разкрива част от долината на река Лява Видима и отвежда до площадка пред входа на пещера Водните дупки.

Част от маршрута навлиза в западните части на резерват „Северен Джендем“ - един от деветте резервата на територията парка и част от българския компонент на серийния обект на световното наследство на ЮНЕСКО, опазващ най-представителните букови гори на Европа. По пътя на връщане има посещение на хижа „Плевен“ за спираща дъха гледка към отвесните скали под вр. Ботев.

 

Изходният пункт е град Априлци, кв. Ново село - площадът пред сградата на читалището. Часът на събиране е  9.00, а заминаването към местност Мазането е 15 минути по-късно. Транспортът ще бъде споделен, като ще се комбинира съобразно наличните автомобили и хора.

За по-голямо удобство на участниците, някои може да се включат директно и от паркинга в м. Мазането - часът на тръгване е 9.30. Очаква се връщането в Априлци да е около 17:00 часа. За всички участници са осигурени сух пакет за обяд и вода. Храната е безплатна за участниците в прехода.

 

Подборът на участниците

Всеки кандидат, който желае  да се включи в някое от събитията, трябва да попълни формуляр за участие, в който да посочи предпочитания един или повече маршрути. Коректно попълненият формуляр е гаранция за участие в подбора. За всеки маршрут е определен максимален брой на участниците, които ще бъдат избрани по определени критерии като поредност на подадения формуляр, информация за интересите и опита на кандидатите и др., твърдят организаторите.

Списък с избраните участници ще бъде публикуван на 6 юни 2022 г. в интернет на адрес www.centralbalkan.bg, както и на Фейсбук страницата на Паркова дирекция. От дирекцията на НП „Централен Балкан“ препоръчват за организираните преходи участниците да си направят планинска застраховка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?