49

СПА столицата на Южна Корея: В Сокчо почитат зората и спортуват през нощта

Градът между Източно море и планината Сораксан е морски и планински курорт, посещаван годишно от близо 20 млн. туристи от цял свят

В прегръдката на планина, няколко езера и море. На този природен феномен се радват жителите и гостите на най-популярния в Южна Корея курорт - Сокчо, част от седемте окръжни центъра на провинция Кануън-до. Намира се в североизточната част на страната, на около 3 часа път от столицата Сеул. На изток го плиска  Източно море, а на запад планината Сораксан му прави завет. Тази година Сокчо чества 60 години от провъзгласяването си за община. Иначе първите му обитатели датират от бронзовата епоха. В древността принадлежи на раннокорейската държава Когурьо, а през VI век преминава под контрола на държавата Сила. За първи път е отбелязан на карта през 1760 г., когато е подчинен на кралство и династията Чосон. От 24 август 1945 г. до 8 януари 1951 г. е под комунистическия режим на Северна Корея, след което е отвоюван от южнокорейските войски.

Днес Сокчо е модерен СПА, морски и планински курорт, а туризмът е основният отрасъл. Постоянните му жители са 80 хиляди, а годишно е посещаван от близо 20 млн. туристи от цял свят. Това обясни Ким Йон-Сол, ръководител на отдел "Обществени връзки" в община Сокчо, пред делегация от български журналисти, между които и човек от „Марица“.

Посещението в красивия курортен град бе част от едноседмичната ни визита в края на септември в азиатската страна, по силата на партньорство между Съюза на българските журналисти и Асоциацията на корейските журналисти. Наш преводач бе политологът д-р Хван Джонг Джеймс Канг.

 

На снимката  д-р Хван Джонг Джеймс Канг е правият вдясно

Повече от 20 години той живее със семейството си в България. Преподавател е по корейски език в ПУ "Паисий Хилендарски" и във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Д-р Джеймс Канг е президент на Фондация „Корейски културен център в България“ и председател на Асоциацията на корейската диаспора в България.

В Сокчо се намира най-известният плаж в Южна Корея - Sokcho beach. Той е с дължина 450 м, плажната му ивица с фин пясък е широка 100 м, на която човек трудно може да си намери място през лятото. Морската вода е кристалночиста и магнит за много любители на сърфа. На плажа са изградени волейболни и футболни игрища, както и редица водни атракции. А крайбрежните ресторанти изобилстват от прясно уловена риба и морски дарове. Sokcho Beach e заобиколен от СПА центрове,  голф игрища и живописни езера. На няколко километра оттам са горещите извори Чхоксан, където има друг голям СПА курорт.

В Сокчо кипи нощен живот до ранни зори. Колкото и да е чудно, освен в заведения, предпочитано място за развлечение през нощта е открита спортна площадка. Уникалното съоръжение с игрища и писти за бягане работи денонощно, а там могат да се видят хора на всякаква възраст. Близо до спортната площадка е един от градските паркове. По случай 60-годишния юбилей на община Сокчо той е украсен атрактивно, с уникални цветни светещи декори. Специално място в същия парк има монумент на младо момиче, седнало на стол, с кацнала птичка на рамо. Паметникът е в знак на почит към хилядите жертви - т. нар. „жени за утеха“. Това са млади момичета от Корея, които по време на японската окупация били отвличани и експлоатирани като секс робини от врага. Малцина от тях, които са останали живи, днес са приблизително на 90 години.

Всяка година в Сокчо се провеждат три фестивала - на народното изкуство на Корея, на снежинките в планината Сораксан, както и новогодишен празник на посрещане на зората в Сокчо. Поради географското му положение, слънцето там изгрява по-рано, отколкото в другите региони на Корея.

2000 вида животни обитават Планината на снежните върхове

Една от големите забележителност и емблема на Сокчо е близката планина Сораксан (в превод - Планината на снежните върхове) - трета по височина в Южна Корея. Върховете й са общо 30, като най-високият Daecheongbong е 1708 метра. На нейна територия се намира едноименният живописен национален парк, който е под закрилата на ЮНЕСКО от 1982 г. В Сораксан природата е сътворила прекрасни водопади, извори, гори, „прегърнати“ от високи скали с чудати форми и върхове, обвити в облаци. 

На входа на резервата, в който има десетки екопътеки, ви посреща огромна статуя на Буда, а местата за поклонение пред него са в двата храма Baekdamsa и Sinheungsa, които са на територията на парка. Той се простира на площ от 163,6 км. В него има над 1400 редки растителни вида и близо 2000 вида животни. 

По южните склонове преобладават иглолистни видове с превес на сибирския бор, докато северната част на планинската верига е основно с широколистни дървета. В подножието пък виреят туя, клек и тис, също от рода на иглолистните. Могат да се видят също хвойна, глог, както и характерната корейска манджурска ела. Само там расте и видът Hanabusaya asiatica, известен като диамантена камбанка. Видри, сибирска летяща катерица, китайски врабчов ястреб, петниста мряна, както и застрашените видове корейски горал и корейски мускусен елен са част от богатата фауна на Сораксан.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?