Следвайте ни

Скелетът на смъртта сече времето в Прага

viber icon

Средновековният астрономически часовник в Прага е инсталиран  през 1410 година. Това го прави третият в света и най-старият все още работещ. Легендата разказва, че майсторът на часовници Ханус е бил ослепен, за да не може да повтори творението си никъде другаде. Затова той спрял часовника и чак след 100 години заработил отново.

Часовникът е монтиран на южната стена на сградата на старото кметство, намиращо се в квартал Старе место на Прага. Механизмът му е съставен от три части. Астрономична скала, посочваща положението на Слънцето и Луната в небосвода, както и други астрономични мерки. 

Вторият елемент е „Разходката на Апостолите“, която на всеки кръгъл час изобразява фигурки на Дванадесетте апостоли и други същества, най-забележимо сред които е това на Смъртта, представена като скелет, "посичаща“ времето. И третият е календарна скала с медальони, представящи месеците.

Часовникът в кулата в Стария град на Прага отбелязва всеки кръгъл час със забавна анимация, която събира стотици туристи на площада. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?