Следвайте ни

Шест маршрута до рая край Пловдив СНИМКИ

viber icon

Цъфналите дървета, уханието на цветя и билки и топлият свеж въздух приканват да излезем навън и да се насладим на пролетта. Какво по-хубаво от това да сме някъде сред пробуждащата се природа с децата и приятели. Пролетта свързваме неизменно с преходи и разходки до водопади, опознавателни екопътеки и природни забележителности. Предлагаме ви няколко маршрута за разходка или велопоход през уикенда, които определено си заслужават. 

С колела из Беглика 

Районът на Беглика се намира между Батак и Доспат. Това е своеобразният дом на сдружение „Байкария“, които са сред пионерите в маркирането на веломаршути у нас. Затова не е учудващо, че подобна дейност са развили и в околностите на язовирите Голям и Малък Беглик. 

Началото на маршрута е на разклона под постройките на горско стопанство „Беглика“. Кара се по асфалтовия път в посока местността Газинчев чарк. На около километър след бариерата се поема по горски път на север по долината на река Карачумак. По този път се достига основното било на Баташка планина в местността Семизки пункт. Там има изоставена сграда, която служи  като ориентир. При сградата се прави почти обратен завой надясно (изток) и се кара  към местността Картела. На около километър преди Картела има разклон, където се завива надясно (юг) и се достига до основен път, на който отново завивате вдясно, за да се спуснете обратно до Беглика. 

Резерват „Джендема“ (на снимката)

Резерват „Джендема“ е най-големият резерват в Национален парк „Централен Балкан“. Тук можете да откриете голямо разнообразие от животни, птици и растения. Високите скали и гъсти гори го правят невероятно красива местност. 

Туристическите маршрути, които минават през резервата, са добре маркирани и доста оживени. Катераческият маршрут до връх Ботев - най-високият в Стара планина, също минава през „Джендема“. Единствената хижа в рамките на резервата е хижа „Рай”. Сгушена в подножието на Райските скали, хижата прави мястото приветливо и гостоприемно. До нея няма автомобилен път - достига се само пеш. Отправна точка за резервата е Калофер, откъдето тръгват маркираните пътеки.  

Водопад Сливодолското падало

Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите - извисява се до впечатляващите 50 метра. До него се стига по маркирана пътека, която е обградена от чудни гледки. По пътя ще видите малки изворчета и водопади, които ще ви очароват. От начална точка на пътеката до самия водопад е около 2 часа нормално ходене. Из гората има няколко малки заслона и барбекю, подходящи за отдих. Маршрутът е сравнително лек и подходящ за семейства с деца и за хора, които нямат опит с вървене в непресечени местности.

Началото на маркираната пътека започва около 4-5 км след Бачковския манастир, където жълти табели оказват посоката към водопада.

Екопътека Равнища

Село Равнища и едноименната хижа се намират на около 30 км от Пловдив, като се минава през Първенец и село Дедево.

Малко преди хижа "Равнища" се отбива по широк, черен път, който бива следван от широка горска пътека, която през пролетта е изпъстрена с цветове и аромати. След това, следвайки пътеката, спускаща се в гората, се стига до скалиста местност, предлагаща невероятна родопска гледка. Пътеката е добре обозначена с маркировка и указателни табели.

Маршрутът ще ви отнеме около 30 мин. Надморската височина е около 1260 м, а именно заради гледката, на която ще ви се иска да се насладите, ви препоръчваме да си вземете и нещо за хапване. За истинските ценители на природата и нейните дарове тази разходка си заслужава.

Алпийският заслон до Храбрино

На 12 километра от Пловдив може да видите и една уникална забележителност - алпийски заслон край село Храбрино. Къщичката, кацнала на скалите, е любимо място на всички катерачи в България. Става дума за голям скален хребет - поредици от високи отвеси и венци, който започва от главното било на Родопите. От Тиклакула (Тикла Кула) - в близост до хижа "Бряновщица", той се спуска към Пловдивското поле. При водослива на реките Тъмрашка и Ситовска източните страни на хребета са силно разчленени от терасовидно разположени скали, обрасли от букови и дъбови гори. Най-достъпни за изкачване са те в близост до хижа "Бряновщица".

Загубеният Асенев надпис

Кричим се намира на югозапад от Пловдив, като е една от по-слабо познатите забележителности. Непознатата крепост над града е почти разрушена, но звездата на тази дестинация определено е Асеневият надпис в горичката под крепостта. Твърди се, че е поставен там по времето на Иван Асен II.

Кричим и крепостта са страхотна идея за разходка за малко по-напреднали туристи. Пътеката до надписа е изключително лека и отнема не повече от 20-25 минути ходене. Ако искате да стигнете до крепостта, има 100-150 метра по-сериозно изкачване по пътека.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Стефан Иванов

Стефан Иванов

11.04.2021 | 16:20

Златна не подвеждай хората, няма село Равнища. Има такова в Община Мадан.

Отговори
1 2
Жоро

Жоро

12.04.2021 | 22:21

Стефане, не пиши глупости. Затвори гугъл и отвори истнска карта на България. След Храбрино следвай табелите вляво и за голяма твоя изненада ще пристигнеш в РАВНИЩА, община Родопи, ПЛОВДИВ!

Отговори
2 0
Николай

Николай

10.04.2021 | 20:50

Ако посетите местността ,,Беглика,, не забравяйте да си носите поне няколко чувала за боклуците на които ще се натъкнете. Рибари, гъбари, катунари и стотици други моторизирани ,,туристи,, са осрали абсолютно всичко. Човешкия ,,прогрес,, е абсолютно видим.

Отговори
26 0
Живко

Живко

10.04.2021 | 20:19

Златна, не подвеждай хората. Хижа Равнища (новата и старата) е развалина от десетилетия. "Широкият горски път" е море от кал с дълбоки коловози изровени от стотиците камиони с незаконна дървесина. Склоновете са оголени от поголовна сеч. Хотел-ресторантът е ол-инклузив и няма да ви даде чаша вода ако не можете да платите 600 лева на вечер. Изровеният път е любим на кретените с мото триколки и рискувате да ви прегазят.

Отговори
24 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?