46

Сеул - мегаполисът без кошчета за отпадъци и паркирани коли ВИДЕО/СНИМКИ

Древната история и култура са в синхрон с модерните технологии

Земята на утринното спокойствие! Така наричат в Далечния изток магнетичната, екзотична и много зелена Южна Корея, в която всичко еко е издигнато в култ. Всяко кътче е микс от древна история, умело съчетан и в синхрон с модернизма на съвременния свят и свръхтехнологиите, с които корейците се гордеят.

Уникалната компилация от средновековни замъци и артархитектура със стъклено-бетонни небостъргачи, древната култура и многообразието на местната и много люта кухня са магнит за туристи от цял свят. Безспорно най-големият притегателен център е столицата Сеул. Оттам започна и нашето пътешествие в полуостровната страна, заобиколена от три морета - Жълто (което се влива в Тихия океан), Източнокитайско и Японско. Делегация от петима български журналисти, между които и човек от „Марица“, посети Южна Корея в периода 16-23 септември. Визитата бе по покана на Асоциацията на корейските журналисти, партньор на Съюза на българските журналисти. Освен Сеул домакините ни показаха красотите и забележителностите на още няколко града -  Паджу, Гуангджу, Чунчон и Сокчо.

В няколко броя ще ви разкажем за всеки от тях, като започваме със Сеул

Столицата с население над 10 млн. души се намира в северозападната част на Южна Корея. По последни данни от 2022 г., населението в цялата страна е почти 52 милиона души, при това с площ около 10% по-малка от тази на България. Първите впечатления са при кацането на международното летище Инчон, което е на около 50 км от Сеул. За разлика от някои аеропорти по света, там веднага получаваш безплатен достъп до интернет. Освен това глобалната мрежа в Южна Корея се слави с голяма бързина, в което се убедихме на място. Има три варианта за трансфер от аерогарата до Сеул - с метро, шатълбус или ферибот. През града минава река Хан, с ширина близо километър и 32 моста, като най-дългият от тях е 4,4 км. В северната част на Сеул се издига планината Намсан, висока 262 м. Транспортът в града е решен с метро, автобуси и таксита, като най-удобно е придвижването с градската железопътна мрежа.

Цените на билетите варират според разстоянието, дали се пътува единично, или групово, дали се качват деца, или младежи, а хората над 65 години се возят безплатно. А на автобусните спирки е впечатляващо да се види как хората чакат реда си един зад друг. По принцип в Южна Корея царят ред и дисциплина, патриархатът е култов, а законите стриктно се спазват. За различните нарушения финансовите санкции са убийствено високи, а и смъртното наказание там все още е в сила. Пушачите са дискриминирани. На открито не могат да пушат където си искат, нито да вървят по улиците с цигара. За любителите на тютюна има „аквариуми“, които са на точно определени места. По изключение цигара може да се запали пред някое заведение.

Един от най-посещаваните „пушкоми“ е на пъпа на Сеул - на плаза „Пушкин“

Там има и паметник на големия руски поет, поставен през 2013 г. след визита на Путин в южнокорейската столица.

В многомилионния зелен мегаполис се поддържа безупречна чистота, при положение че по улиците няма кошчета за отпадъци. Покрай тротоарите не могат да се видят спрени автомобили, тъй като въпросът с паркирането отдавна е решен с подземни паркинги. Бездомни кучета и котки също няма, нито пък просяци, поне в централните райони на града. Стотици са заведенията за хранене в Суел, но маси на открито няма. В някои ресторанти даже карат клиентите да се събуват. А по-смелите могат да опитат и местна улична храна.

Както казват корейците: "Който не е видял кралския дворец Чхандоккун (в превод - дворец, благословен от небесата), не е посетил Сеул". Заради уникалната си ботаническа градина красивият палат бил най-предпочитан от петте големи дворци, издигнати от кралете на династията Чосон през 15. век. По време на японската агресия в Корея (1592-1598) дворецът е опожарен, но по-късно е възстановен до най-малкия детайл. Днес е една от емблемите на мегаполиса и е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство. Цената на входния билет варира от 3 хил. до 10 хил. корейски вона, което е между 4 и 14 лв. Разликата е според това дали в обиколката е включена градината и екскурзовод. Има опция и за безплатен вход - условието е да се облечеш с ханбок (традиционното корейско облекло), което се дава под наем в двореца.

Иначе забележителностите в мегаполиса

трудно могат да се изброят или да се обходят за кратко време.

Задължително обаче трябва да се стигне до N Seoul Tower - телевизионната кула, от която се разкрива спираща дъха панорама към столицата и планината Намсан. Впечатляващ е и кварталът Инса-Дон - едно от най-традиционните места в Сеул, запазило духа на миналите векове, когато жените носели носии, а мъжете яздели коне.

Независимо дали туристите имат собствена, или организирана програма за разглеждане на забележителностите в Сеул, за препоръчване е да си направят разходка из града с автобус „Seoul city tour bus“. Обиколката продължава час и половина, преводът е на 12 езика, между които и руски. Човек може свободно да избере времето за обиколка и мястото за качване, тъй като автобусите спират на всяка спирка. По време на нашата обиколка - на 23 септември, в Сеул се провеждаше стачка две в едно - срещу режима на тамошното правителство и за опазване на околната среда.

За разлика от нашите, които блокират възлови пътни артерии, с което пречат на невинни хора, там протестите приличаха на манифестация - хората вървяха по тротоарите, носейки лозунги, пееха и скандираха.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

01.10.2023 | 09:58

Миналата година посетих ресторант в Южна Корея. Специалитета на заведението беше "БУЛОНКА по СЕУЛСКИ"

Отговори
1 10
Арх

Арх

01.10.2023 | 09:25

Впечатляващо. Като имаме едно на ум, че започват на практика от нулата. Южна Корея има около 10 пъти повече жители от нас на малко по-малка от нашата територия. А за липсващите кучета си има обяснение.

Отговори
4 7

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?