Следвайте ни

Разбивачът на женски сърца изкачи последния връх към небето

viber icon

Отиде си единственият професор по алпинизъм в света - Георги Атанасов, посветил на планината 90 години от живота си.

Родният алпинизъм осиротя. Дни преди 95-ия си юбилей ни напусна легендарният проф. Георги Атанасов, когото всички наричат галено Джиджи. Изключителен алпинист и учен, посветил на планината цели 90 години. Заслужил майстор на спорта и заслужил треньор. Дългогодишен шеф на българския алпинизъм като председател на Републиканската комисия по алпинизъм и Българския алпийски клуб. За единствения професор по алпинизъм в света животът без върхове нямаше смисъл.

Роден на 26 юли 1925 г., Георги Атанасов завършва Американския колеж, владее свободно няколко езика. Във ВИФ „Георги Димитров”, днес НСА, основава Катедрата „Туризъм и алпинизъм”, която ръководи до пенсионирането си през 1992 г.

Голямата любов на Джиджи с планините започва преди 9 десетилетия от най-високата точка на Балканите - връх Мусала, 2925 м. Качва го едва петгодишен с големия си брат Владимир. Още юноша Георги минава трудния зъбер Трионите между Голяма и Малка Мусала. Отличен скиор, баскетболист и спринтьор, Джиджи е един от най-ярките спортсмени в Американския колеж и в университета. И един от най-желаните кавалери, некоронован цар на дансинга. На чара и орловия поглед на Професора не може да издържи никоя дама.

Като признат естет, Джиджи е ценител на женската красота. Третият му брак предизвиква фурор в бранша - Професора вдига сватба с бившата жена на най-сериозния си конкурент в алпинизма.

Приятелите му с право се чудят кои са повече - изкачените от Джиджи върхове или разбитите женски сърца. Не му завиждаха - чарът на Джиджи беше неустоим. 

Джиджи е от лудите глави, които прокарват премиерни маршрути по най-трудните скални стени у нас - северната стена на Мальовица, турове Варника и Веждите на Злия зъб, класическия маршрут на Ушите, Плочите и изключително трудната Черна стена на връх Двуглав, Дяволските игли. Да не говорим за тежките зимни траверси по Рила, Пирин и Стара планина, в които представителите на ВИФ, водени от Георги Атанасов, и на ЦДНА, начело с Енчо Петков, са върли конкуренти.

Впрочем съперничеството между двамата най-големи наши алпинисти през 50-те и 60-те години на миналия век роди най-интересните и трудни скални премиери навремето.

Късметът обича смелите - Атанасов оцелява по чудо в лавина, която затрупва групата му под Големия Тепик в Пирин през зимата на 1952 г. През март 1957 г. Джиджи на инат прави първото у нас зимно изкачване на северната стена на Мальовица заедно с 23-годишния тогава Сандю Бешев.

Водеща е ролята на Атанасов в първите зимни изкачвания по Славянския турна Злия зъб, на Куклата, траверсите на Варника и Синаница. 

След като превземат най-трудните нашенски върхове, Джиджи и колегите му поемат към Елбрус и Домбай Улген в Кавказ, към Алпите - западната стена на Пти Дрю, Гран Капюсен, Чима Гранде, Мармолада.

Джиджи е участник и в една от най-трагичните ни алпийски експедиции - на Безенгийската стена в Кавказ през 1961 г. 12-километровото трасе с върхове над 5000 метра е сериозно изпитание дори за най-печения алпинист. Трима от българите изчезват в километровата пропаст, телата им и до днес не са открити.

Три години по-късно Джиджи повежда нова, реабилитационна експедиция, която минава успешно по маршрута и защитава честта на родните катерачи. През 1967-а Георги Атанасов е водач на първата българска битка със седемхилядник -  легендарния пик Ленин, сега Авицена, 7134 м. С желязна воля Джиджи преодолява копривната треска и изкачва върха, за който е мечтал години. Еуфория обзема групата - за пръв път българи изкачват седемхилядник.

Сред партньорите на Джиджи в катеренето са състудентът му Младен Дойчинов, както и възпитаниците му от от Катедрата по алпинизъм - Иван Янакиев, Георги Щерев, Аврам Аврамов, Сандю Бешев, Атанас Кованджиев, Христо Проданов, Щилян Атанасов, Марко Сотиров, Петя Дойчинова. Все имена, оставили значима следа в историята на българския алпинизъм. 

За хималайските осемхилядници на Джиджи и на катерачите от неговото поколение не им стига малко време, но проправят пътя към “златното” хималайско българско десетилетие, когато бяха изкачени 11 от всичките 14 осемхилядника, сред тях най-трудните - Еверест, К-2, Нанга Парбат.

Невероятно е, че това лято Джиджи няма да подкара сърфа на Арапя. За всички, които го познаваха, той остава символ на непокорния дух, на стремежа към нови върхове. Сигурно вече катери тези в небето!

Светъл път към върховете, Джиджи!

Тайната на дълголетието - непрестанно движение

Важен щрих от уникалния образ на Джиджи е несекващата му младежка енергия.

Мнозина младоци завиждаха на физиката и духа на аса на катерачите.

Тайната в дълголетието му е неспирното движение. Планината и морето са източниците на вечната му младост. Той е неизменният талисман на пистите в Чепеларе и Боровец. Летеше със ските дори на 87! Лете кара сърф и плува на Арапя, където прекарваше месеци.

На 82 Джиджи стъпва на Митикас, най-високата точка на гръцкия първенец Олимп, и става най-възрастният българин, покорил Трона на боговете.

Безценно наследство от учебници и книги

Научното наследство на проф. Атанасов има не по-малко значение за българския алпинизъм, отколкото спортните му постижения. Няма автор у нас, който да е оставил по-голямо наследство в областта на алпинизма.

Професорът е автор на учебниците “Алпинизъм”, “Вътрешен и международен туризъм”, “Туризъм, алпинизъм и ориентиране”, няколко ръководства за студенти от НСА. “Малка туристическа библиотека” на тогавашното издателство “Медицина и физкултура” публикува книгите му “Злия зъб”, “Двуглав”, “Карстовото било на Пирин”, “Българи на пик “Ленин” - за първото българско изкачване на седемхилядник.

Днес са библиографска рядкост автобиографичните му книги “Към върховете”,“Зовът на върховете”, “Стръмни върхове” (2008 г.).

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?