Следвайте ни

Раят на къмпингарите оцелява в битка с бетона и боклука

viber icon

Явор е емигрант в Лондон, но се е върнал за ваканцията. Не се е колебал за резервира в Арапя, защото е стар фен на къмпинга. „Тук чалгата е забранена. Хората идват от години и се познават. Има стари къмпингари, много хора от артсредите. Задружни са, правят обстановката приятна“, разказва той пред "Марица".

Кръчмите предлагат съвсем сносни цени. Водката е 3,60 лева голямата, бирата - 2,60. Салатите вървят по 7-8 лева. Семейно студио в къщите за гости може да се намери за 90-100 лева, а тройна стая - срещу 60. Шезлонг и чадър вървят по 3,50 лева в Арапя. Само че има голям проблем - в 8 сутринта вече са заети.

Това не притеснява феновете на къмпинга. Те имат две големи битки. Едната е срещу боклуците в морето, които се появяват късно следобед. Никой не хвърля, но местните казват, че течение ги докарва от корабите, които акостират в Бургас.

Къмпингарите обаче се хващат всяка вечер дружно и почистват до последното найлонче.

Другата заплаха идва от Царево, чийто кмет е недолюбван от арапейци. Дал е разрешение да се застрои съседния бряг и дърветата се секат, за да са строят някакви сгради. Това съсипва тотално гледката и уюта, заради която поколения са отгледани в Арапя. „Не разбирам, ако някой иска хотелски комфорт, нека иде в Царево, а тук да ни оставят. Два различни свята са. Арапя е плажът на „Акага“, а Царево - на Азис“, обяснява нагледно Явор. И май формулира проблемите на туризма ни, който кара половината българи да изберат Гърция. Трябва да има курорти за всеки - и за купон, и за семейна почивка, и за любители на чалгата, и за артсредите. И с големи хотели, и с малки семейни къщи, и къмпинги. Но не и да забъркваме един бетонен гювеч накуп от всичко това.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?