Следвайте ни

Раят е на 160 км от Пловдив

viber icon

Чудите се къде да се заредите с ударна доза адреналин  в разгара на лятото? Ако сте жадни за спиращи дъха гледки, най-добрият избор е Мальовица. Пригответе раницата и тръгвайте към едно от най-красивите кътчета у нас. При това леснодостъпно.

До паркинга на Централната планинска школа „Христо Проданов” води асфалтов път. Разстоянието е 25 км от Самоков, 160 км от Пловдив. От прочутата просторна Меча поляна се открива невероятна алпийска гледка към двойния отвес на Мальовица, един от най-изкачваните върхове в Рила. 

От поляната до хижа "Мальовица" води красив планински път, който се изминава пеш за час-час и половина в зависимост от багажа.  

Районът е перфектен за еднодневни 7-8-часови екскурзии сред върхове и езера. Единствените условия са стабилно време и здрави крака.

 

Ден първи  

Чудесно начало на приключението е преход до трите живописни Мальовишки езера. Маршрутът не е труден, но е само за ценители - нагоре маркировката е само от каменни пирамидки, върволица хора няма.  

На 20-ина минути над хижа "Мальовица", от заравнеността Първа тераса, започва стръмна пътека, т.нар. Овчарски улей. За по-малко от час излизаме на широките тревисти простори на Мальово поле.

Наоколо кротко пасат коне, а в небето се извисяват скалисти красавци - 300-метровата отвесна стена на Мальовица, Орлето, Малка Мальовица се оглеждат в езерата. На югоизток са зъберите на Орловец, Злият зъб, Костенурката.

Втори ден

Спазвайки желязното правило на старите туристи, тръгваме в 6.30 сутринта към връх Мальовица. След познатата Първа тераса пътеката катери нагоре до следващата, Втора тераса, откъдето се ширва долина, обрамчена от стръмни върхове. През зимата тук дебнат лавини, но през лятото е рай, сред който рано сутрин играят диви кози.

Следваме  червената лентова маркировка и след половинчасово изкачване по сложен терен с доста морени пред нас се ширва вълшебното Еленино езеро, в което се оглежда красавицата Мальовица.

 

Над езерото, по склона на връх Орлето, има паметна плоча. Там през зимата на 1965 г. лавина погребва 11 от най-добрите ни катерачи. Трагедията е позната от романа "Лавина" на Блага Димитрова и от едноименния филм.

Пътеката към Мальовица серпантинира по склона вляво над езерото. След 30 минути пъхтене до ръба сме възнаградени с величествена гледка на рилски върхове - от Мусала на хоризонта далече на изток, през Купените и Мраморец към Калините на северозапад.

 Километър надолу в пропастта се е сгушил Рилският манастир. Тук всички задължително спират - панорамата наистина спира дъха. Тук разбираш защо патриархът Иван Вазов е възпял с такъв възторг и преклонение „великата Рилска пустиня“.

 До най-високата точка на Мальовица, където гордо се вее националният флаг, води мека пътека. На върха петнайсетина ентусиасти щракат с телефоните страхотните гледки - тук всеки си пожелава да се върне отново.

Ден трети

Тръгваме към едно от най-красивите езера у нас - Страшното, сгушено в зъберите на Малкия и Средния Купен.

Пътят минава по стръмния Вълчи улей край рида Ръждавица. Въпреки зловещото си име, улеят е изключително красив с кристално чист поток и буен водопад от цветя. След половин час стръмнина навлизаме в гъст клек. Високо вдясно са зъберите на Камилата и Ловница. Пътеката ту катери, ту слиза, докато ни изведе до езерата. Страшното е най-високо, трето поред.

Още при първа среща езерото омагьосва с дълбоките води, от които изскачат  като стражи острите зъбери на Купените с внушителния Попова капа на изток. Тук засичаме доста чужденци - чехи, поляци, дори турска група, поела към Рибните езера. 

Заслонът над езерото няма постоянен стопанин, но е удивително чист. По рафтовете има аварийни запаси -  клек за металната печка, сухи супи, макарони, кафе, захар, вафли. Те буквално могат да ти спасят живота - на 2465 метра в сърцето на Рила времето се разваля за минути. При буря тук гръмотевиците отекват страховито в скалите - оттук и името на езерото, което всъщност е магически красиво.

 

Денят е чудесен за още едно приключение - изкачването до връх Попова капа по жалонната маркировка отнема час и открива гледки към върховете Мечит, Водния чал, Йосифица, Рилец. Билния маршрут от Попова капа през трите Купена и Ловница ще оставим за следващия път.

Ден четвърти

За десерт поемаме към царството на алпинистите - заслон „Гранитна вода”.

Маршрутът дублира този за връх Мальовица, а от камъка с плочите на загинали алпинисти се поема вляво по синя маркировка край връх Камилата.

Час и нещо катерене и ето го заслона, кацнал като на трон върху внушителна скала, заобиколен от скален венец. Мястото не е за слабаци и мрънкачи, тук се чувстваш като истински сървайвър. Пейзажът по нищо не отстъпва на суровата прелест на Алпите и пълни сърцата.

Улеят между върховете Орловец и Злият зъб отнема около половин час, но изисква голямо внимание. От превала се открива жестока гледка в бездънната пропаст към Кирилова поляна. Вдясно е пътеката към Орловец, вляво е маршрутът за алпинисти към Злия зъб.

Наситени на алпийски гледки, се придвижваме към заслон "Гранитна вода". Условията са спартански. На стената виси портрет на алпиниста поет Людмил Янков, загинал при падане на снежна козирка на съседния връх Камилата.  

Раздялата с върховете е трудна, както пее великият Висоцки. И сто пъти в този рай не стигат, повтаряме си по пътя надолу.         

 

Легенди

Любимият връх на планинарите, за който има и песен, носи името на Мальо войвода. Младият овчар станал хайдутин, след като турци похитили любимата му Босилка. Отмъстил, но загинал, предаден от най-добрия си приятел в четата. На Меча поляна е гробът на героя Мальо.

На Еленино езеро, според легендата, е погребана хубавата Елена от Самоков, избягала при хайдутите от харема на местния Селим паша. От връх Мальовица Иван Рилски разговарял с цар Петър, който от съседния Еленин връх напразно примамвал светеца с  щедри дарове. 

Подслон 

Хижа "Мальовица" е чудесна база за неколкодневен пълноценен отдих. Нощувките са 20-25 лева. Супи, таратор, омлети, салати, бира, сокове са на съвсем поносима цена.

Централната планинска школа, която също е удобно място за отсядане, в момента е затворена. Съседният хотел "Мальовица" е в ремонт, но предлага нощувки на цена над 30 лева.

Хижата пази спомена за предишния стопанин - алпиниста Иван Масларов-Байно, на когото дължим и прокараната по скален отвес над хижата Виа Ферата, железен път - скоби за по-лесно катерене.

 

Правила

Безаварийният престой в Рила има цена - спазване на правила. В раницата задължително трябва да имате стабилен дъждобран, аптечка, зареден телефон, резервни дрехи, планинска застраховка, запаси от вода, ядки, сухи плодове. Чаят с лимон помага в жегите. Добре е да се тръгва призори, за да се избегне следобедно разваляне на времето.

Снимки от автора

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Браво

Браво

15.08.2021 | 20:49

Отлична статия

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?