Следвайте ни

Рай за туристите! Хисаря посреща с музика и килими от цветя

viber icon

Хисаря посреща новия туристически сезон благоустроен и красив. Макар курортът, който е една от СПА столиците на Балканите, да е целогодишен, от десетилетия  в началото на юни общината официално дава старт на новия туристически сезон. През целия юни сцените, улиците и парковете на Хисаря ще бъдат пълни с артисти, самодейни състави, ще се играят пиеси, ще се вихрят народни танци.

През последните години броят на българските и чуждестранните туристи в  Хисаря  расте постоянно. През миналата  година  128 775  са посетили общината, те са реализирали 321 872 нощувки.

Тази година месец по-рано общината бе готова за новия сезон. Това обяви пред Общинския съвет заместник-кметът на Общината Тони Илиева. От името на администрацията тя внесе информация за готовността на Хисаря за летния сезон. Фонтаните в градските паркове са ремонтирани и почистени, пейките и беседките са поправени или заменени с нови. Скоро в парковете и улиците ще грейнат нови цветни килими от цветя - общината произведе разсад за най-актуалните цветя за градски паркове. Сто нови фиданки растат между вековните дървета в Хисаря.

Общината закупи 40 нови контейнера тип „бобър“  и обнови пешеходните пътеки, отчете заместник-кметът Тони Илиева. 

През юни стартират и проявите, посветени на Празника на града 3 юни. Една от празничните  прояви е Балканският шампионат „Жива вода“. Той ще се проведе от 6 до 10 юни в читалище „Иван Вазов“ и ще представи фолклор от различни области у нас и в съседни държави. Следващата седмица от 10 до 16 юни традиционно е запазена за любителските театри от цялата страна.  На сцената на хисарското читалище ще се изиграят над 15 представления от самодейни трупи от цяла България. На 15 юни в централния парк ще се състои парадът на домашните любимци, а на следващия ден около фонтан „Момина сълза“ ще има велосъстезания за деца.

До края на юни ще се проведат съборите на селата Беловица, Мътеница, обичаят „Еньовден“ в Старо Железаре,  и съборът на  квартал „Миромир“. А от 21 до 23 юни „Хайдут Генчо“ ще събере родолюбци от цялата страна в местността Дюлите край Хисаря. 

Културните събития в община Хисаря ще продължат през цялата година, обобщи заместник-кметът Тони Илиева. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Таня Янева

Таня Янева

29.05.2019 | 10:05

Внимавайте с паркирането!!! И да си платиш ,пак глобяват!!!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?