Следвайте ни

"Радецки" пак отваря врати за туристи

viber icon

В началото на април корабът-музей "Радецки" трябва да отвори врати и да посрещне първите си посетители. Това стана ясно, след като от Националния исторически музей обявиха, че легендарният параход се е завърнал в град Козлодуй на 30 януари.

В края на миналата година "Радецки" беше провлечен до град Браила, Румъния, където успешно се осъществи първата част от плановия преглед и ремонт, а именно - външен преглед на сух док на подводната част за установяване на годността на външната обшивка на корпуса и устройствата в подводната част на кораба.

Той премина също през преглед и изпитания на конструкцията, ремонт на корпуса и надстройките и основен ремонт на двигателните-гребни колеса. Завърнал се вече на родна земя, кораб-музей "Параход Радецки" ще бъде позициониран на пристана в пристанището му на домуване в град Козлодуй. Музейните експерти от НИМ разработват концепция за обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев.

Австрийският „Радецки” е построен през 1851 г. в завода „Обуда” - Будапеща, намиращ се в рамките на тогавашната Австро-Унгария. Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки (1766-1858 г.), словак по произход, чийто бюст и до днес е на носа на кораба.

През 1918 г. „Радецки” е бракуван, а през 1924 г. разрушен от австрийското параходно дружество.

През 1925 г. капитанът на кораба - Дагоберт Енглендер, изпраща в България съхранените от него реликви от парахода: флага, печата, оригиналното позволително, копие от доклад, подробно изложение за всичко видяно, копие от писмото на Ботев на френски език до капитана и пътниците, две дъски от борда на „Радецки” (едната - от мястото, където е стоял Ботев, принуждавайки капитана да му повери парахода, за да слезе на българския бряг с четата).

С помощта на тези реликви и с подкрепата на 1 200 000 български деца, които събират средствата за построяването му, корабът „Радецки” е възстановен в чест на 90-годишнината от гибелта на Христо Ботев. Възстановеният параход е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акостира на козлодуйския бряг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?