Следвайте ни

Пресъхна любим водопад на пловдивчани СНИМКИ

viber icon

В тъжна гледка се е превърнал водопадът над Бачково това лято. Дали заради горещото време, или заради отбиването на вода от поточето, което го захранва, тази година природната атракция е пресъхнала.

Това остави разочаровани много пловдивчани, решили да се разходят сред природата над Бачковския Манастир в резервата „Червената стена“. Повечето от тях поемат по пътеката, точно за да се насладят на гледката на красивия водопад.  

 

За съжаление пейзажът тази година е много променен и освен, че няма вода, между скалите са се събрали боклуци. Пластмасата се е натрупала в малки заблатени локвички, които напомнят, че някога на това място е течала вода. В едно от тези вирчета е изсипана купчина пластмасови вилици - свидетелство за липса на уважение към природата от някои посетители.

Шумът около водопада говори, че вода има, но явно цялото количество отива в каптажа. Навярно принос за пресушаването имат и жегите от юли и август. Дали през есента водопадът ще се възстанови и ще продължи да радва туристите в планината предстои да разберем с настъпването на по-дъждовния есенен период през следващите месеци.

Случаят обаче не е изолиран, тъй като много реки и потоци в Родопите са пресъхнали заради горещото време напоследък. За радост климатичните промени за сега са пощадили рекичките в Рила, където се виждат и ледници.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?