Следвайте ни

Празнуват 80 г. на гара Белица в теснолинейката

80-ия юбилей от откриването на участъка Чепино ​- Якоруда - Белица от Родопската теснолинейка ще отпразнуват заедно ентусиасти от едноименното гражданско сдружение и пътници, решили да се качат на малкото влакче, за да споделят емоцията. Събитието е на 30 юли, на борда на влак „Родопи”.

 

Тържествената програма ще се проведе на гара Белица, където на 30.07.1939 година лично цар Борис III открива новопостроената отсечка, управлявайки локомотива на първия влак.

 


Сутринта в 8,00 ч. на втори коловоз в малката гара Септември „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще експонира историческия теснопътен подвижен състав - парен локомотив 60976 с двата ретровагона от царско време. Така ще се даде възможност на всички жители и гости да се докоснат до епохата на 30-те и 40-те години на отминалия ХХ век и да си направят снимки за спомен в автентичната обстановка на старомодните салони, облицовани с дърво, напълно безвъзмездно. Ретросъставът ще остане на гарата за посещение и разглеждане до 13,00 ч., разпалват любопитството от сдружението.

 


В 08,45 ч. ​влакът тръгва за гара Белица с редовния влак „Родопи”. Вагоните на еталонната влакова композиция ще бъдат превърнати в пътуваща фотоизложба на тема „80 години от достигането на двете чудеса - влак и цар в Разложко”. За уюта на гостите по време на пътуването се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник може да ​си купи напитки и хапване.

 


​Маршрутът минава през СПА столицата на Балканите ​- Велинград, през най-високата гара на Балканския полуостров - Аврамово, и магичната Якоруда. В 12,25 ч. ​пристига на гара Белица, където пасажерите ще бъдат зарадвани с празнично посрещане. Там ще се отслужи молебен за здраве, организаторите ще напомнят за същия ден преди 80 години, всички заедно ще почетат паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка. За финал е организира​на музикална програма и почерпка за гостите.

 


Заминаването обратно от гара Белица е в 15,10 ч., а пристига​нето в Септември - в 19,21 ч., където има връзка за Пазарджик, Пловдив и София. За пътуването е необходимо да с​е купят редовни билети за отиване и връщане с влака от Септември в 08,45 ч. Сутринта също има удобни връзки от София, Пазарджик и Пловдив. Няма да се продават запазени места, допълват инициаторите на колективния воаяж.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?