1939

Полезно за шофьорите: С колко да карате, за да спестите гориво

Огромното увеличение на цените на горивото в последно време постави шофьорите у нас в крайно неприятно положение. Важен въпрос е как да се намали разхода на гориво, а това до известна степен зависи от начина, по който се управлява автомобилът.

Бавното шофиране на означава задължително спестяване на гориво. Понякога неразумното намаляване на скоростта се превръща в точно обратното – по-висок разход. Каква скорост в града и на извънградско трасе се счита за оптимална? Отговор на този въпрос дават експертите от Auto.Mail, които са използвали изчисленията за разход на гориво по метода NEDC, използван от производителите в периода 1997-2018 г.Този стандарт беше заменен от по-новия и по-точен WLTP, но е интересно да се разбере как автомобилните производители измерват разхода на своите модели с него. И съответно ги обявяват за стандартни при появата на нов автомобил на пазара.

Оптимална скорост в града

В градски условия при максимална скорост от 70 км/ч разходът на гориво се увеличава. На шофьора му се налага често да спира или да ускорява, както и често да превключва на по-висока предавка, като оборотите на двигатели стигат до 3500 в минута. Съответно, колата харчи повече бензин.

В подобни условия атмосферен двигател с обем 1,6 или 2,0 литра харчи около 9-10 л/100 км, но ако погледнете "паспортните данни“, съобщавани от производителя, разходът е 7 л/100 км. За съжаление, тези стойности нямат нищо общо с реалността, тъй като са постигнати в лабораторни условия и са измерени по цикъла NEDC.

В случая техниката е проектирана да отговаря на строгите екологични разпоредби Евро 5. Тези резултати се получават, когато автомобилът ускорява до 50 км/ч за около 25 секунди с възможно най-ниската тяга на двигателя. Естествено, никой не кара така, въпреки че ако си поставите за цел да поставите личен рекорд за пестене на бензин, можете да опитате, пише automedia.

Стандартът NEDC изисква изключване на климатика и мултимедийната система, както и на фаровете, които консумират електричество по време на тестване. След като потеглите и достигнете до 20 км/ч, първо трябва да включите четвъртата предавка на кутията, а когато достигнете 30 км/ч - най-високата и да увеличите скоростта, като натискате леко педала на газта и не допускате стрелката на оборотомера да превиши 1100 об/мин. В този случай колата, която е застрашена от спиране, може да се побере в паспортните данни на производителя.

В градски условия може да бъде използван и различен алгоритъм, а именно ускорение в ритъма на трафика, но когато скоростта достигне скорост от 50-60 км/ч, трябва да се премине към най-високата предавка на кутия – пета или шеста (ако има такава). Това трябва да стане, веднага щом стрелката на тахометъра достигне 1500 об/мин. При тези скорости съвременният инжекционен двигател вече има до 80% тяга и е в състояние да поддържа доста уверено движение. В същото време разходът на бензин ще бъде намален с 1-2 л/100 км.

Оптимална скорост извън града

При шофиране по извънградски пътища с ограничение на скоростта е 90 км/ч и като цяло разходът на гориво като цяло е намален. Автомобилът получава достатъчно кинетична енергия и се нуждае от гориво само за да преодолее въздушното съпротивление и триенето върху повърхността. Съпротивлението на въздуха се увеличава пропорционално на на скоростта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?