46

Планински приключения: Иван и Ясен прескочиха от Мусала до Вихрен за 26 часа

Без да почиват нито за миг

Лятото е чудесно време за планински приключения, но и възможност за проверка на издръжливостта. В такова изпитание демонстрираха воля и форма младите пловдивчани Иван Дионисиев и Ясен Маданков. За 26 часа, без изобщо да спират, двамата успяха да извървят разстоянието между Мусала и Вихрен - двата най-високи върха на най-красивите ни планини Рила и Пирин.

Постижението е наистина впечатляващо. Доста майстори на планинското ходене се амбицират да го осъществят, но обикновено резултатът е един същ. Силите изневеряват и ентусиастите се отказват преди финала. Освен добра подготовка и отлична форма са нужни натрупан планинарски опит и най-вече умение да стискаш зъби, когато вече си на предела.     

Преходът от около 75 км с изкачване на дузина високи върхове 

и подсичане на още толкова е наистина сериозно изпитание.

Стартът в петък, 19 август, е с лифта от Боровец до Ястребец, а оттам следва изкачване на първенеца на Балканите. До връх Мусала, 2925 м, ги придружава съпругата на Ясен - Пея, заедно с 11-годишната им дъщеря Ая и петмесечния Лазар. Започват прехода от Мусала по трасето към хижа "Грънчар" точно в 14:30 часа.

Маршрутът минава през върховете Голям и Малък Близнак, Юрушки чал, местността Джанка през върховете  Ковач, Вапа и Канарата над хижа Рибни езера. 

Оттам започва голямо драпане към хижа "Македония", който включва цели пет високи върха - Павлев, Карааланица, Аладжа слаб, Ангелов, Голям мечи връх.

Около 23 часа през нощта на хижа "Македония" заредили водните запаси. 

По разчет през тъмните часове трябвало да преодолеят най-лекия от техническа гледна точка терен - открито било с малки денивелации от хижа "Македония" през връх Капатник в посока Предела.

"И двамата преминахме през кратки и по-продължителни спадове във формата, но преодоляхме успешно кризите", разказва Иван. 

Трикът бил прост - 

който се чувствал по-добре в момента,  буквално "издърпвал" другия напред.

За Иван много тежък бил периодът между 01:00 и 03:00 часа през нощта, когато по дългото трасе към Предела се движел чисто механично, почти заспивайки в движение. Ясен пък изпитал трудности при финалния участък, когато катерили мраморното било на Пирин. 

Преди техничен ръб между Даутов връх и Албутин трябвало да преодолеят неочаквано изпитание - бавно и изморително провиране през клек, който напълно заличил пътеката. Там много им помогнал GPS.

Заради натрупаната умора кулминацията на прехода - минаването по острия ръб Кончето, спускането на Премката и изкачването на връх Вихрен, също се оказало изключително изтощително, признават двамата пловдивчани.

И в един глас обясняват, че ключът за успешния преход е в умението да излъжеш умората.

Душевната умора се преодолява с верен приятел и интересни разговори. В най-тежките моменти им давали сили зареждащите песни на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени". Иронията да слушаш "По-полека" по време на изкачването към Вихрен може да бъде много зареждаща, обясняват младежите.

Да поддържат форма по време на тежкия преход им помага и богат набор от специализирани храни и добавки, съдържащи магнезий, цинк, мултивитамини, аминокиселини, електролити, енергийни барчета и гелове. 

"Но дори тези благини не са панацея - 

от даден момент ефектът им става незабележим 

и придвижването напред става въпрос най-вече на воля", казва Иван.  

Затова пък са богато възнаградени на финала на пирамидата на Вихрен, кога ги връхлита чувството на свобода и удовлетворение от успеха. Адреналин в ударни дози, рядък момент, в който духът е превъзмогнал материята.

Трябвало обаче бързо да отрезвеят, за да се концентрират и да слязат безаварийно на хижа "Вихрен".

Както е известно, повечето инциденти в планината стават в края на прехода заради натрупана умора и подценяване. Този път Иван и Ясен спазват правилото по учебник.  

При това припявайки една от любимите си песни на барда Владимир Висоцки - "Ние винаги трябва да се завръщаме"...

Приятели на върховете още от деца   

Иван Дионисиев, който работи в българско подразделение на известна фирма, е планинар, откакто се помни. За пръв път е качил Мусала на 5 г., минал е тежкия преход хижа "Яворов"-Кончето-Вихрен на 7 г. Негов пръв учител по туризъм е баща му, известният пловдивски писател и голям планинар Иван Дионисиев-старши. Завършил е курс за планински водачи. Има излизания в Алпите с изкачвания на Мон Блан, в масива Монте Роза и в Доломитите.  

Ясен също е дългогодишен планинар. По професия е инженер, занимава се с проектиране и изграждане на фотоволтаични инсталации.

GPS, вода и яке са задължителни

Иван и Ясен са се готвили сериозно за прехода шест месеца, подлагайки се на продължителни натоварвания - основно с кросове, по възможност с по-голяма денивелация. Двамата имат богат опит с придвижването по разнообразен пресечен терен, което позволява по-ефективно придвижване в ключовите участъци.

Преходът трябва да се прави с максимално олекотен багаж, съветват опитните планинари. Задължителни са челник и резервни батерии/заряд за него, GPS приемник със записан трак на планирания маршрут.

Дрехите трябва да са много внимателно подбрани - да са адекватни за влошаване на времето според сезона - термоблуза и олекотено яке против дъжд/вятър, шапка с широка периферия против слънце. Ръкавиците могат да са полезни в малките часове на нощта дори през лятото.

Щеките и знанието как да се работи с тях са задължителни.

Подходящи за прехода са както профилирани олекотени обувки за планинско бягане, така и ниски туристически обувки с относително твърда подметка, които са по-тежки, но дават повече стабилност при труден каменист терен.

Важно е да се познават източниците на вода по маршрута - жаркото слънце в мраморния дял на Пирин може да бъде унищожително, а вода във високата част няма. Във втората част на трасето пак е кът, така че трябва да се носят 2-3 литра. Потреблението на вода всъщност варира драстично - зависи от моментната форма на пешеходеца, температурата и влажността на въздуха. 

Трябва да се има предвид, че консумацията на енергийни барчета по време на прехода осезаемо увеличава нуждите от поемане на течности. Поради изобилието на пазара е добре да се подберат хранителни добавки за прехода след консултация със специалист.

Дизела държи най-уникалния рекорд

Все по-популярен сред родните планинари става ултрамаратонът "Витоша 100“, известен и като "Обиколката на Витоша".

Той е с дължина около 100 км, които се изминават за денонощие. Сумарното изкачване е 2090 м. 

Провежда се всяка година, началото е поставено през 70-те на миналия век. Провежда се в категориите колоездене, бягане и дуатлон, комбинация от двете. Стартът и финалът са от резиденция "Бояна".

„Ком-Емине“, от връх Ком до Черно море, е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, в който се включват все повече ентусиасти. 

Трасето  с приблизителни дължина 600 км изкачва над 100 старопланински върха.

Изминаването на разстоянието пеш е постижимо за 18-25 дни през лятото.

През 1933 г. първи по маршрута минават Павел Делирадев и Тодор Цветков.

Близо 30 г. най-доброто постижение за най-бързо преминаване пеш е на Любомир Палакарчев - 5 дни и 14 часа, направено през 1987 г.

На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го подобрява, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути, с 3.50 часа по-добро време. На 29 август 2015 г. Кирил Николов-Дизела поставя нов рекорд - 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди. През 2018 г. Антонов си връща първенството, като минава трасето за 4 дни, 8 часа и 27 минути.

На Дизела принадлежи уникален рекорд - през август 2013 г. той изкачи за 22 часа и 39 минути най-високите върхове на петте най-високи планини в България с бягане, като преодоля 100 км и над 7000 м денивeлация - връх Ботев в Стара планина, Вихрен в Пирин, връх Руен в Осогово, Мусала в Рила, Черни връх, Витоша.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Баир Будала-Пишман

Баир Будала-Пишман

18.09.2022 | 06:44

Няма нужда от gps. Истинските планинари знаят.

Отговори
1 0
Deutsch

Deutsch

28.08.2022 | 18:34

Браво! И аз съм го минавал трасето няколко пъти, но по-спокойно, с пренощувания по хижите. Звучи малко като скрита реклама за хранителни добавки и енергийни питиета. Как пък ние можем без тях, я малко по-бавно и се наслаждавайте на планината, а не само да си гледате в краката. Аз така го разбирам, че преклонението е пред природата, а не пред собственото си его.

Отговори
7 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.08.2022 | 05:21

МНОГО сте ТОЧЕН ВЕРЕН ПРАВ и ВИ БЛАГОДАРЯ

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?