Следвайте ни

Пингвините в Берлин живеят в преспи и през лятото

Крокодилите се пекат на плажа, а маймуните прескачат над главите на посетителите

viber icon

На плажа със ситен пясък, почти като на Българското Черноморие, край рекичка сред гъста тропическа гора се припичат крокодилите в Берлин. За разлика от нилския им събрат, който се чуди накъде да се обърне в тесния кафез в пловдивския Природонаучен музей, страховитите влечуги в германската столица се ширят в просторен терариум със стъклен покрив. Те са само част от безбройните индивиди, които могат да видят малки и големи посетители в една от най-старите зоологически градини в Германия.


Зоопаркът в Берлин с над 15 000 животни е построен през 1844 година. Почти изцяло е бил разрушен през Втората световна война, но са го възстановили само за няколко години, както бързо е била възстановена и сринатата от бомбардировки столица. Хабитатите с над 1500 вида животни и птици се простират сред зеленината върху 350 дка в парк Тиергартен. Това е почти десет пъти по-голяма площ от зоопарка, който все още стои недовършен край Гребния канал.

Срещу 21 евро за възрастни и 10,50 за деца се прекарва цял ден в зоологическата градина, без да почувстваш скука или умора. Тук има всичко - заведения за обществено хранене, сандвичи, който иска да закусва на крак, сладолед, пейки на всеки 20 метра,  скулптури на животни, които те посрещат на алеите, прожекции на филми, кътове за отдих  до езерата с дървени шезлонги. Мнозина си почиват, излегнали се  с книга, таблет или смартфон в ръка, радвайки се на необичайно топлото и сухо лято в Берлин. На всеки, който прекрачва прага на зоологическата градина, раздават карти, защото в такова огромно пространство трудно се ориентираш.

Детската площадка е цяло градче - с къщички, пързалки, люлки, дворци, от които се носи весела глъч. Всички съоръжения са направени само от дърво. Още в първите минути забравяш за суетата на близо 4-милионния град. От едната страна на алеята се извисява скалиста планина с височина на 5-6-етажна сграда и с водопади, където препускат диви кози. Отсреща с величествена стъпка, като на модния подиум, се разхождат африкански слонове. А по дървета, от които са оставени само голи стволове, са окачени зелени клонки, за да ги хрупат жирафите. 

Хабитатите на тези големи животни, както например на фламингото, нямат  високи огради. Заобиколени са с каналчета, напълнени с вода, и са защитени с  електропастири. Веселба цари до градинките, населени с цели семейства маймуни - най-малко дузина вида. За тях са създадени всякакви удобства - скали и дървета, за да се катерят, въжета, водопади, мрежи. Неколцина малки маймунки са пуснати на воля  - прескачат по дърветата направо над главите на посетителите. 

Най-харесваната атракция е басейнът, в който тюлени играят, плуват, гонят се и издават пронизителни звуци. Специално за публиката е построена трибуна най-малко за 200 зрители и в делничен ден тук няма свободно място. Поклонниците на тези спектакли са много, а и годишно зоологическата  градина в Берлин се посещава от над 2,5 милиона души. В съседното хале има още един басейн, в който важно плуват хипопотами.

И бялата северна мечка демонстрира способностите си на отлична плувкиня в езеро с хралупа на скалисто островче. Площта, с която разполага, е минимум 5-6 дка. Пингвините живеят на климатик, при минусови температури и сред преспи сняг, все едно са на Северния полюс. Белите вълци не обръщат внимание на хората, защото са заети да си търсят плячка. Късове сурово месо са сложени на различни места - около храстите и под паднали дървета, за да се почувстват хищниците почти като в дива гора.

Опашка се реди за пандите. Малките мечоци са наречени Бау и Ян.

Терариум с крокодилите е разположен в партера на триетажен аквариум. Сред витрините с акули, пирани, октоподи, най-малко две дузини различни медузи, пъстроцветните корали се чувстваш като на морското дъно. Динозавър, чийто ръст стига до покрива на аквариума, кара децата да прекрачват прага с трепетно вълнение да опознаят света на животните.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?