Следвайте ни

Пещерите в близост до Пловдив – Снежанка СНИМКИ

viber icon

През почивните дни местата за посещение в близост до слънчев Пловдив са многобройни. От еко пътеки, през водопади, до пещери. Днес ще ви разкажем за пещерата Снежанка, която не само е лесно достъпна, но и много забавна. Защо забавна, ще попитате! Ще стигнем и до там.

Пещера Снежанка е разположена в Баташката планина, на 5 км. от град Пещера, до който ще стигнете за не повече от 40 минути с автомобил от Пловдив. Пътят е лесен, но не забравяйте да оставите колата си на паркинга на главния път, преди да достигнете Батак. Най-добре е да продължите пеш нагоре, докато пред вас не се разкрие красива еко пътека с дължина 830 метра. Тук идва и първата забавна част. Ако се загледате, ще забележите табели по дърветата, на които са написани надъхващи надписи. „Дишай дълбоко“, „Остава още малко“ или „Не се предавай“ са само част от писмената мотивация.

Колкото повече наближавате заветната цел, толкова по-богат растителен и животински свят ще откриете. Оглеждайте се за табела със стрелка, която води до склон с пейка и дървена преграда. От него се открива панорамна гледка, спираща дъха. Дайте си момент на заслужена почивка и съзерцание.

Най-после стигаме и до самата пещера, открита през 1961 година от пещерняци. Името ѝ идва за ради сталактоните, наподобяващи приказната героиня и нейните седем малки спътника. Още тогава пещерата, заедно с прилежащата територия, възлизаща на 122,5 ха, е обявена за защитена. Още по-назад във времето, преди 2500 години, е приютявала тракийското племе Беси, известно с почитането на бога на виното Дионисий.

На входа на Снежанка ще ви посрещне най-забавната котка и най-забавният гид, който постоянно разказва вицове и смешни за повдигане на настроението, докато опознавате това чудно и лесно проходимо  пространство. Температурата е постоянна целогодишно, влагата е слаба, а за общо удобство са монтирани парапети. Дълга е 145 м. и съдържа пет зали – Голямата зала, Музикалната зала, Вълшебната зала, Залата на виметата и Залата на срутището.

Най-дългият сталактит е в размер 127 см. Известно е, че е отнело близо 12 000 години, за да се образува. Самите сталактити също са си спечелили имена заради формата си. Има дори пловдивски елемент, тъй като до 1989 година един се е наричал Альоша. Сега носи наименованието Статуята на свободата. Ще срещнете още наклонената кула в Пиза, храм-паметник „Александър Невски“, Дядо Коледа, джуджета, животни и много други.

Пещерата е дом и на много защитени биологични видове. В нея виреят видове пещерна фауна или троглобионти. В нея е открита нов вид многоножка, както и бръмбар от раздел Трибус. Прилепите също са постоянни жители на пещерата. Сред тях се открояват Малък и Голям подковонос, Голям нощник и Трицветен нощник.

Пещера Снежанка е включена в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и има печат на БТС. Работи през летните и зимните месеци, а влизането се случва на групи през 30 минути. Докато сте в местността, може да посетите и други природни и исторически забележителности, като Историческия музей или Музей автомобилите на социализма в Пещера, резерват Купена, крепост Перистера и други. Районът е впечатляващ и пореден представител на зашеметяващата природа на Родопа планина, така че накъдето и да се запътите, няма да сбъркате.

Фотографии: Александър Карамфилов, Паулина Гегова

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?