Следвайте ни

Пазител на забравения урартски език напуска замъка Чавуштепе

viber icon

Мехмет Кушман, доброволен пазач на замъка Чавуштепе в източната провинция Ван и е един от 36-имата в света, които говорят урартския език, заяви, че ще напусне работата си.


Замъка Чавуштепе се намира до главния път Ван-Хакари, в Източната провинция Ван. 


Това е един от  важните туристически обекти на Ван, принадлежи към много светлия и успешен богат период на цивилизацията Урарту.  Построен е в планината Бол за военни и икономически цели от крал Урарту II.  Сардури (пр. Н. Е. 764-735), той е на 10 километра до Гюрпънар и на 25 километра до Ван. 

80-годишният Кушман, който охранява историческия обект, общо 58 години - като доброволец, през последните 15 години - е един от седемте души в Турция и един от малкото в света, които говорят урартски. Той научи урартската азбука от учители, дошли в региона за изкопни работи и от книгите, които те му дали. Той е един от малкото хора в света, които могат да четат и пишат урартската азбука.


Освен че е пазач в замъка, Кушман също ръководи групите, които са посещавали региона. По този начин той имал възможност да създаде много конгакти и да замине много пъти в чужбина. Той е отгледал своите 11 деца и е издържал семейство си през годините, като обработвал камъни с урартски фигури и писания и ги продавал.


Като заявява, че започва да работи първо като работник, а след това като пазач в замъка Чавуштепе, след това животът му се променя, Кушман казва: „Видях, че по това време няма никой, който да говори на урартски език. Екипът на разкопките намерил надпис, но не знаел как да го дешифрира. Също така мислех, че професорите знаят всичко на този свят. Но не беше така. След това положих усилия да науча урартския език. Събирах информация и научих урартската азбука за около три години. ”


Кушман заяви, че един от синовете му, който в момента е държавен служител, също владее Урарту, добавяйки: „В света има много малко хора, които знаят този език. Предполагам, че съм най-младият и съм на 80 години. Други са по-възрастни от мен. Работя в замъка Чавуштепе от 58 години. Сега съм на възраст и изпитвам затруднения да върша тази работа. И сега реших да напусна. ”


Кушман допълни „Ние сме само няколко души, които говорят този език. Но този език трябва да се преподава и да се поддържа жив в университети като другите езици. "

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?