Следвайте ни

Парапланерист от Сопот кацна сред жирафи СНИМКИ

viber icon

В топлия африкански климат няма грипове и коронавируси. Слънцето убива всичко лошо, а високите плата на Етиопия не позволяват на опасните африкански болести да виреят. Неслучайно се смята, че първите хора са произлезли оттам. Климатът е комфортен и здравословен. Парите, дето ги даваме в България за отопление през зимата, са повече от билета до Африка и обратно.

Това разказва Николай Йотов от Сопот, известен парапланерист и пътешественик. Голямата му любов е Африка, а Кения и особено Етиопия са му на сърце.

Още преди 20 години, току-що завършил Военновъздушното училище в Долна Митрополия, Николай Йотов откри топлите въздушни течения над Балкана край Сопот, а полетите му с парапланер докараха и други запалени от цял свят. Авантюристичният му дух обаче не го държи на едно място. Не престава да изследва нови небеса над непознати за него земи.

Години наред Ники Йотов не пропуска през януари и февруари да прелети също като щъркелите  към Африка и да се рее с парапланера в топлите въздушни течения над платата и кратерите на Горещия континент. Докато  е там, той организира турове на европейци и американци в парковете на Кения и Етиопия и вози в тандемни полети с парапланера си местни и туристи.

Всяка експедиция обаче е предшествана от проучване на терена и небето за полети. И всеки път изниква нещо ново. 

Тази година в Кения така се заплеснахме да летим по ръба на кратера Лонгонот, че трябваше да кацнем в подножието му. А то се оказа парк, пълен с жирафи, зебри и антилопи, разказва пилотът пътешественик. После с приятеля си ходили два часа „на диво“, като казва той, чак до изхода на парка и се наслаждавали на свободата и простора. 

Добре че леопардите не ловуват през деня, но все пак трябва да се внимава, защото предния ден бяха застреляли  изгонен от стадото бивол, който бе убил един човек и ранил друг, разказва Ники Йотов.  Но въпреки рисковете саваната за него е като магнит и символ на свобода - тези безкрайни простори с всички тия животни.

Паркът Rift Valley някога е бил коридор за голямата миграция на животните  от Танзания чак до Етиопия. Сега по протежението като острови са останали парковете - Натрон с фламингата, Найваша с хипопотамите, Накури с лъвовете, Баринго с крокодилите, Туркана, Арба, Минч, Омо, Лангано, Ауаш, Афар. Ще дойде време да летя и над Масай Мара и Серенгети, обещава си парапланеристът.

Другите приключения тази зима били в Етиопия. Там в Лалибела Ники и колегите му подобрили височинните си рекорди и достигнали почти 6000 метра, макар и друсайки се от хипоксия заради малкото кислород на тази височина.

Лалибела е етиопският Йерусалим, там императорът е построил изсечен​а в скалата църква, за да оцелеят неговите поданици в дългия път до Божи гроб.

С етиопка в небето: Ще се оженя за теб, само не ме убивай!

Има доста прилики между България и Етиопия, смята Йотов. Например това, че сме живели в социализъм. В Адис имат както музей на „Червения терор“, така пазят и изградените с труд и пари паметници с петолъчки от онова време. Другата прилика е, че мюсюлманските нашествия са изтикали християнското население в планините. 

Все пак, за разлика от България, която винаги е била страна на кръстопът, Етиопия е била почти вечно изолирана от света. Затова сега са много любопитни и надъхани да хванат влака на глобализацията, обобщава Ники Йотов. Много се ентусиазираха за парапланеризма и много млади хора го възприемат като символ на свобода. Идват да ги  возим с двуместен тандемен парапланер и е красиво да се наблюдават техните реакции. Например при първия ми тандемен полет, малко след като излетяхме, момичето, с което излетях, извика: „Ще се оженя за теб, само не ме убивай!“. А едно момче ми напълни душата, когато скочихме в бездната, понеже крилото нямаше налягане, извика с пълно гърло „THISRILIFE“.

В Тигрия четат Георги Димитров

Още по на север, малко преди Еритрея, е областта Тигрия. Там Йотов бил поканен от местни ентусиасти, запалени по летенето. Възложили на Ники да проучи възможностите за парапланеризъм.

Въпреки сухия  и каменист терен условията се оказаха спокойни за летене, разказва парапланеристът.

Но още на първия му полет той бил арестуван от полицията, подозрителна към всичко ново  и непознато. На другия ден получихме разрешение от шефа на полицията и от научния отдел на областта и вече можехме да изследваме всичко наоколо, допълва той. 

Столицата на Тигрия е Мекеле. Там Йотов посетил двореца на император Йоанис, както и музея на мъчениците на съпротивителното движение, където покрай трудовете на Маркс и Ленин имало книги на Георги Димитров.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Опаааа

05.04.2020 | 12:06

Добре, че кацна между жирафи, ами ако се беше натресъл между лъвове....

Отговори
0 0

Този и него не го

04.04.2020 | 18:29

Слуша главата...! (В Африка с парапланер, кой ти разреши на теб.. позволи си и другия път, лукса,, да те изяде Кумчо Вълчо...!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?