Следвайте ни

Обявиха най-доброто място за чужденци в Източна Европа

viber icon

Чешката република се нарежда сред най-добрите страни в света за чуждестранни жители, според ново проучване на международната общност за чужденци InterNations.

Страната се класира 10-а от 64 дестинации. Чехия е на второ място в света за работа в чужбина, както и сред най-добрите държави за отглеждане на семейство (четвърта) и качество на живот (седма), пише Emerging Europe.

Анкетираните изглежда са най-впечатлени от възможността да пътуват и качествената транспортна инфраструктура, класирайки страната на трето място в тази подкатегория.

 
Страната обаче е едва на 56-о място в света спрямо възможностите за установяване. Чужденците в Чехия не са особено впечатлени от дружелюбността и гостоприемството на местните, само 40% оценяват приятелското отношение на населението положително.

Един от големите проблеми на имигрантите в страната е езиковата бариера. Въпреки че 56 на сто от анкетираните са съгласни, че е лесно да се живее в страната, без да знаят местния език, едва 13 на сто са съгласни, че научаването му е лесно. По-малко от 9% смятат, че могат да говорят чешки много добре.

България, която миналата година беше 21-а, се изкачва с 10 места и почти влиза в топ 10, класирайки се на 11-о място. Докато Естония (23-а като цяло) излезе начело в подкатегорията за дигитален живот.

Унгария (30-о място) и Полша (34-о място) се изкачват най-осезаемо в класирането в сравнение с 2018 г. Двете страни значително подобряват резултатите си в категорията за качество на живота.

Единствената друга развиваща се европейска държава в класацията – Украйна, се класира на 51-а позиция.

 
източник: Expert.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?