Следвайте ни

Оазис на час от Пловдив: "Лястовичи вир" като водопадите на о. Бали

viber icon

Ако се чудите накъде да поемете през този слънчев уикенд, препоръчваме ви да се насладите на красивия водопад „Лястовичи вир“.

Пловдивчани са истински късметлии, защото маршрутът дотам отнема по-малко от час. Минава се през Асеновград, село Червен и Долнослав. За крайна дестинация с автомобила можете да зададете язовир „Сушица“.

Гората в близост до язовира предлага невероятно спокойствие, а наблизо се намира и конна база „Wild City”. Напът към водопада няма начин да не срещнете лъскавите коне, които пасат в близост до пътеката. Когато се изкачите над ранчото, ще се удивите от гледката, която се разкрива към язовира.

Маршрутът до водопад „Лястовичи вир“ не е труден, но ако разполагате с планински обувки, със сигурност ще се чувствате по-удобно. Все пак местните обясняват името му с това, че мястото е толкова труднодостъпно, че само лястовичките стигат до там без проблем.

Нужно е единствено да следвате пътеката и да внимавате за стрелка, която посочва пътя към водопада при едно от разклоненията на пътеката. Стрелката е направена от камъчета на самия път. Скоро след като стигнете до нея, ще чуете и шума на течащата вода, а пътеката ще извие паралелно на реката.

Интересен факт е, че много хора вземат каскадите, които рекичката прави, за водопада, към който са тръгнали. Някои от тях дори приключват разходката си, мислейки си, че са видели това, за което са тръгнали.

Към „Лястовичи вир“ се слиза по изкопани стъпалца. Трябва да внимавате при слизането, защото не е изключено да се хлъзнете. Това съвсем не е желателно, тъй като опънатите подобно на парапети въженца не са в състояние да ви задържат.

„Лястовичи вир“ е магичен и много наподобява екзотичните картини от остров Бали. Каква находка за пловдивчани! Можете да направите изключителни снимки, докато се наслаждавате на гледката и в същото време вдишвате от свежестта около вас.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Да дааа

Да дааа

05.06.2021 | 12:40

Това е точно като о.Бали ахаххахахах ахаха немога с вашите коментари остроумни ахахах точно като Бали е ама точно

Отговори
5 3
MDT

MDT

05.06.2021 | 11:15

"За крайна дестинация с автомобила можете да зададете язовир „Сушица“. Това не е вярно.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?