49

Непознатата Антакия: Изключителна история и уникална кухня на няколко километра от сирийската граница

Това е мястото, където за първи път последователите на Исус са наричани християни

Прекрасни римски мозайки, исторически базари, уникална архитектура, природни красоти на няколко километра от Сирийската граница и не на последно място регионална кухня, особено сладко лакомство след вечеря, наречено "кюнефе".


Всичко, което споменахме по-горе и много повече, може да се намери в Антакия – или древна Антиохия – разположена в южната турска провинция Хатай. Въпреки че има толкова много за предлагане, градът, изненадващо, не е толкова популярен сред туристите. Но това определено е място, което си заслужава да се посети.


Днешната Антакия стои отчасти на мястото на древната Антиохия, която е основана през четвърти век пр.н.е. от империята на Селевкидите. Древният град Антиохия е създаден от Селевк I Никатор, един от пълководците на Александър Велики. Известно е, че това е първото място, където последователите на Исус са били наричани християни.


Въпреки че пристанищният град Искендерун се превърна в най-големия град в провинция Хатай, Антакия, провинциална столица, все още има значително значение като център на голям район. Градът е оживен търговски и бизнес център с много ресторанти, кина и други удобства. Многобройните кафенетата, където можете да отпиете турско кафе или чай и ресторантите в квартал Харбийе са популярни, особено заради разнообразието от мезета. Река Оронт (Аси) преминава през града. Вместо обичайния нощен живот в градовете, хората тук предпочитат да останат на открито през лятото до късно през нощта, да говорят и да се разхождат със семействата и приятелите си, докато хапват кюнефе или други местни сладкиши.


Първото нещо, което трябва да видите в Антакия, е църквата Св. Петър. Това е първата църква в света извън Йерусалим и датира от 38-39 г. Градината на църквата е била използвана като гробище от стотици години. Църквата днес служи като музей, но понякога се извършват и богослужения.


В центъра на Антакия се намира и внушителната източноправославна катедрала Св. Петър, седалище на Антиохийската патриаршия. Тя е автокефална поместна православна църква. Антиохийската църква е една от 4-те древни източни патриаршии. Според предание е основана през около 37 година в Антиохия от апостолите Петър и Павел. От 451 година има статут на патриаршия.


Друго много интересно място е Археологическият музей на Хатай, известен с обширната си колекция от мозайки, датиращи от елинистическата и римската епоха през втори и трети век, открити в древните градове Дафне, Селевкия Пиерия (Самандаг), Антиохия и Тарс.


Най-известните фигури сред изобразените от мозайките са пияният древногръцки бог Дионис, Орфей, танцьори, Ариадна, Дефне и др. Колекцията на музея включва и предмети, отразяващи изкуството и културата на региона, от епохата на палеолита до наши дни.


Историческата Узун (дълга) чаршия е известна със своите местни и традиционни стоки от подправки и билки, до бижута, килими и антики. Базарът е един от важните символи в провинция Хатай, където хора от различни религии, секти и етнически култури живеят в мир, толерантност и хармония. Чаршията привлича вниманието на туристите с тесните си улички, цветните магазини и гъстотата на хората.


Тъй като базарът се намира на историческия "Път на коприната", той е бил център на търговията от стари времена. Хиляди хора посещават 3,5 километровия базар всеки ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?