Следвайте ни

Най-опасният път в света предизвиква търсачите на силни усещания

viber icon

Един от най-опасните пътища в света с остри криволичещи завои е дълъг само 10 километра, но това е достатъчно, за да накарате сърцето си да бие, тъй като при едно грешно движение колата ви може да се окаже на дъното на скална пропаст от височина 800 метра на някои места. Спиращата дъха природа на Тъмния каньон, където е разположен пътят, отразява страшния аспект на пътуването.

Преди 132 години местни предприемачи прокарват "Каменния път" до турския град Кемалийе в източната турска провинция Ерзинджан. 


Днес криволичещия път над отвесните скали е домакин на адреналиновите наркомани, но  успява да привлече и обикновените хора за вълнуваща разходка.

Произходът на пътя датира от 19-ти век, когато местните жители искаха да свържат града, който сега е добавен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, до централна Турция през Сивас на запад. 

Използвайки примитивни инструменти при липса на модерно оборудване, местните жители успяха да построят малка част от пътя. Пътят е напълно завършен през 2002 г. с държавна подкрепа, но в наши дни е затворен за редовно движение, тъй като са изградени нови, модерни пътища с по близки алтернативни и по-къси маршрути. 

В наши дни той е отворен само за посетители, които искат да изследват каньона с мотоциклети, велосипеди и офроуд превозни средства - накратко за търсачи на силни усещания. Местните компании предлагат „сафари обиколки“ за туристите по пътя, като се стремят да увеличат доходите от туризма на града, който е популярна дестинация за водни спортове по река Карасу. 

Пътят, когато беше построен за първи път, беше твърде тесен за превозни средства, но през следващите десетилетия беше разширен. И все пак, това дава малко място за грешки на шофьорите, които трябва да се придвижват през опасните завои, на които епизодично попадат, заедно с 45 големи и малки тунела.

Латиф Ялчинер, който управлява местна туристическа компания, предлагаща разходки по пътя, казва, че пътя предлага „чист адреналин“ за посетителите. 

Изграждането на този път със сигурност беше по-трудно и опасно от шофирането по него “, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?