Следвайте ни

На 8 март: Повелителките на планината живеят като в Аляска

viber icon

Осмомартенска наздравица вдигат много запалени планинарки. Най-красив обаче е празникът на най-известните старопланински хижи - "Левски" и "Амбарица", където стопанки са красиви дами със смели сърца и щедри души.

На хижа "Амбарица", перлата на Стара планина, е пълно с гости на осмомартенския празник. Чака ги с нетърпение в снежния рай под връх Купена хижарката Емилия Гатева. Посреща всеки турист като роднина, гощава с вкусна супа, уханен чай и домашни мекици за закуска.   

Букет от планинска игличина на празника получава и легендарната хижарка - леля Дана Мичковска. Миналото лято пазителката на Зелениковския манастир "Свети Йоан Предтеча" напусна светата обител високо в планината, където прекара цели 34 години. А преди това е посрещала гости на хижа "Амбарица" цели три десетилетия.   

Добри пожелания за празника получава от туристите и Яна Динева, стопанката на една от най-добрите планински хижи у нас. „Левски", любимо място за туристи, се прочу в цяла България и покрай оцелелия по чудо в ледено приключение авантюрист Тодор Владимиров. 

20 години на хижа "Левски": Яна посреща гости в рая със сурови правила

 

"Левски" на Ботев, "Левски" на Ботев! Температура минус 15, силен вятър! Така с радиосеанс години наред започва зимният ден на хижа „Васил Левски", кацнала навръх Балкана, току под страховитите зъбери на Костенурката, Кръстците и Купена.

От Карлово до горе води стръмна пътека за коне и туристи, четири часа пеш. Те обаче не са проблем за Яна Динева, стопанката на една от най-добрите планински хижи у нас. „Левски", любимо място за туристи, се прочу в цяла България и покрай оцелелия по чудо в ледено приключение авантюрист Тодор Владимиров. След дни на ядки и сланина в палатка иглу на връх Костенурката, Тодор стигна до „Левски" по стъпките на спасителите.

Яна първа посрещна премръзналия търсач на силни усещания, върнал се буквално от оня свят. Изгълтал на екс няколко чая.

Хем се радвах, че оцеля, хем ми идеше първо да го натупам - толкова спасители обикаляха по билото дни наред да го търсят, а той пийвал уиски в палатката, разказва тя. Случката с иглуто е поредно премеждие за жената, която посреща туристи на "Левски" повече от 20 години.

Добра душа, сръчни ръце, слънчева усмивка - това е Яна. Винаги готова и да помогне, и да услади душата ти с блага дума и вълшебен чай от старопланински билки. В този рай със сурови правила всеки се чувства най-желан гост.

 

Яна е нежното лице на хижата, а неин стълб е Вълко Съботинов, най-дългогодишният хижар в България. Двамата са страхотен тандем, денонощно на пост. И планинарският стаж на Яна е впечатляващ, но този на Вълко е наистина достоен за Гинес - над 50 години.

Животът горе не е за всекиго. А за да останеш години, се иска не само закалка, а и стоицизъм, да си готов за всякакви изпитания - бури, сняг, студ - живот като в Аляска.     

Яна стъпва за пръв път на "Левски" като туристка, но магията я държи до днес. Сега в хижата се чувства повече у дома, отколкото долу. Не би слязла в града дори да ѝ предложат двойна заплата.

Като всяко отлично домакинство, хижата е отлично заредена с продукти, за да може и в най-лютата зима, когато натрупат дълбоки преспи, горе, под връх Купена, животът да продължи нормално. Зареждат и хляб във фризера, а като свърши, Яна си меси сама.

Добрият хижар прави хижата, казват старите туристи. Камъкът си тежи на мястото, а нашето е тук, на „Левски". Пожелавам си само здраве, да посрещаме хора, които обичат Балкана, казва Яна - стопанката на най-хубавата хижа у нас.

Като златотърсачите на Джек Лондон

 

Преживели са много сурови зими - понякога натрупва метри сняг, чак до покрива на хижата. Тогава сме като златотърсачи в Аляска, описани от Джек Лондон, смее се Яна. Зимата е любима - сурова снежна приказка и достатъчно време  за любими занимания. За Яна те са шиене на гоблени с красиви природни пейзажи, четене на книги и разходки с любимката на „Левски" - каракачанката Сара.

След като прекара 52 дни в 100-метрова пропаст: Пещернячката Еми спаси "Амбарица"

 

На хижа "Амбарица" - перлата на Стара планина, също е пълно с гости на 8-мартенския празник. Чака ги с нетърпение в снежния рай под връх Купена хижарката Емилия Гатева. Посреща всеки турист като роднина, гощава с вкусна супа, уханен чай и домашни мекици за закуска.

Еми заслужава титлата спасител на една от най-популярните хижи в България. 

През 2013 г. и двете сгради на "Амбарица" - и старата, и новата от 1950-те, са в плачевно състояние заради лошо стопанисване. 

Заедно с приятели, обединени в дружество "Соло", Еми наема хижата от БТС и запретва ръкави да я възстанови. Следват две години на много работа, доброволен труд на приятели ентусиасти, много вложени лични средства. Въпреки скептиците пещернячката се справя с невъзможната наглед мисия. Хижата, наричана старопланински дворец, си връща блясъка - ремонтирани са покривът, спалните, столовата, тоалетните, баните, фасадата. Соларни панели осигуряват ток за хижата, която се превръща в истински магнит за любителите на планината.   

Само след 2 години хижата е домакин на Фестивала на боровинките, който събира стотици туристи в Троянския Балкан, номинирана е за най-добра хижа в България и печели второ място.

Еми Гатева от Троян е запалена планинарка и пещернячка. Животът ѝ е здраво свързан с планината. Завършила е НСА.

Обича предизвикателствата - едно от тях е и дипломната ѝ работа в академията. За да я направи, през лятото на 1997 г. Еми прави научно изследване върху влиянието на пещерната среда върху човека. И заради това се подлага на рисково изпитание - преживява напълно сама 52 дни в 100-метрова пропаст в пещерата "Птичата дупка", без да излиза от нея. След престоя отвън я чакат с носилка, тя обаче излиза в перфектна форма и отлично здраве.

Изпитанието се оказва сериозно, въпреки че в пещерата Еми има всичко необходимо за живеене - лагер с палатка, маса, пейки, химическа тоалетна, газови котлони за готвене, осветление, много книги. Сериозен проблем се оказали кожените обувки, които изгнили за 50 дни. В суматохата забравила ракията, но запасите от шоколад ѝ свършили чудесна работа.

Най-много я тормозела тъмнината.

Успешно преодоляното изпитание дава кураж на Емилия, когато решава да спаси хижа "Амбарица" от разруха. Днес хижата е винаги пълна с хора, любимо място за планинари. Еми обожава да бие камбаната. Домашния уют допълват конят Борко и гальовните котки Люк и Леа. 

Пещерняците са дялан камък, умеят да се справят със собствени сили, затова пасват навсякъде, убедена е Емилия.

 

Леля Дана е на "ти" и с мечки, и с владици

Букет от планинска игличина на празника получи легендарната хижарка леля Дана Мичковска. Миналото лято пазителката на Зелениковския манастир "Свети Йоан Предтеча" напусна светата обител високо в планината, където прекара цели 34 години. Без ток, сама с трите кучета цяла зима. Преди това обаче е посрещала гости на хижа "Амбарица" цели три десетилетия заедно със съпруга си Гечо Мичковски. Носят се легенди за нейните вкусни супи от боб, леща, киселец. 

Посрещала е до 400 души на хижата, станала нейн дом. Получавала 80 лв. заплата като управител. По 300 чаршафа перяла на ръка с прах "Петел".  Не е върнала никого, колкото и натъпкана да е била хижата, все намирала още едно място.

Отбивал се на "Амбарица" и Тодор Живков с охрана - специално му квасили мляко на близкия овчарник. През хижата минавал и военният министър генерал Добри Джуров. 

С Гечо били майстори на валса, викали им балканските Джинджър и Фред, конкурирали холивудските звезди.  

Дана няма страх от зверове. Злият човек е по-страшен от стръвница, казва тя. С мечките Дана е на "ти", често ги е засичала. Гонела ги от манастирската сливова градина с ламарина.

Патриарх Максим идвал пеш, за да прекара по 20 дни на Зелениковец. Катерел стръмната пътека с лачени обувки. Идвал и Николай Пловдивски, преди да стане митрополит. Дана гостила децата на английския посланик Ричард Стаг с домашна лютеница - облизали си пръстите. 

Четенето е любимо занимание на леля Дана. Обожава приключенски и любовни романи. Любими автори ѝ са Лев Толстой, Виктор Юго, Мопасан.

И за Гечо, и за Дана има написани песни. За леля Дана са заснети пет филма, от които един от телевизия Хамбург и друг от българчета от Канада.

Олга ражда навръх Балкана

С “Амбарица” е свързана и уникална случка - през февруари 1984 г. там ражда щерка хижарката Олга. Раж-ала като на кино в ефир - гинекологът от Троянската болница давал инструкции на наблюдателите на връх Ботев, те ги препредавали на бъдещия татко Дончо. След часове пъшкане и стискане на палци от всички хижари проплаква общото планинско бебе - Десислава.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?