Следвайте ни

Музеят на родопския карст пази скелет на свирепо чудовище СНИМКИ

viber icon

Ако искате да видите останки от чудовищата, които са обитавали нашите земи в края на последния ледников период, непременно посетете Музея на родопския карст. Той е единствен по рода си на Балканския полуостров и съществува вече повече от 40 години в град Чепеларе. 

Музеят е с напълно обновен интериор, част от помещенията са оформени да изглеждат като вътрешността на пещера, а в експозицията има всичко, свързано с тези подземни образувания – от пещерни мечки до различните видове карстови скали.

Музеят в Чепеларе пази напълно запазен скелет на пещерна мечка, живяла преди 14 хиляди години. Тя е много по-голяма от сегашните мечки и по размери се доближава повече от гигантската мечка от остров Кодиак. Според уредниците, ако се изправи на задните си крака, височината й ще достигне 3,5 метра.

Намерените зъби показват, че мечките са били основно тревоядни, но понякога са обръщали гръб на вегетарианството.

Костите на първата пещерна мечка са открити през 1774 година от Йохан Фридних Еспер. Били толкова интересни, че решил, че става въпрос за еднорог или дракон. Костите в пещерите са толкова много, че дълго време никой не им обръща внимание. В Германия дори добивали от тях фосфати. 

В експозицията има няколко много добре запазени черепа на мечки и костите на една предна лапа, която е голяма като лопата.

Сред останките от мечки са показани и такива от други свирепи обитатели на родопските гори – има челюст на пещерен леопард и зъби от космат носорог. 

В музея показват и един екземпляр от бръмбара Светломразец. Той живее само в пещери и излезе ли на дневна светлина – умира. 

В Музея на карста може да се видят различни сталактити и сталагмити, като някои от тях са разрязани и така може да се разгледа вътрешната им структура.

Пещерни бисери

Други интересни експонати, свързани с българските карстови образования, са пещерните бисери, които се намират в много пещери. 

Билетът за посещение струва 3 лева за работещи и по 1 лев за деца и пенсионери.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?