Следвайте ни

Млада монахиня видя Райската градина в порутен манастир край Калофер

viber icon

 „Рождество Богородично” до Бяла река край Калофер е едно от малкото места, където човек може да комбинира романтичен и традиционен туризъм. 

Когато преди 51 години младата монахиня Неделя видяла за първи път мъжкия манастир „Рождество Богородично” до Бяла река край Калофер, леко се поуплашила. Почти всички жилищни сгради били с рухнали тавани, покривите течали, а от дупките в дървенията надничали змии. В онези години било наистина страшно - манастирът бил запуснат, разказва сегашната попадия Румяна. За 1300-годишнината от основаването на Българската държава всичко е било обновено.

Сега бившият мъжки манастир прилича на малък средновековен замък. И на райска градинка. До портата му расте вековна липа. Всяка тревичка от двора е подкастрена, а до църквата има големи храсти с цъфнал трендафил. А монахиня Неделя, или баба Недялка, както й викат всички, стои в дъното на двора, пред чардака с килиите и по цял ден чете Светото писание. А вече е на 89 години.Освен нея в обителта има и две послушнички - на 52 и 55 години.

Рождество Богородично е едно от малкото места, където човек може да комбинира романтичен и традиционен туризъм. Може да почива зад дебели каменни зидове и с чардак с изглед към връх Ботев, която да комбинира с разходка по прочутата екопътека. В манастира има "апартаментчета", които представляват малки чисти стаички с по 2 легла и баня и тоалетна между тях. Нощувката струва 10 лева.

Калофер е само на час път от Пловдив, но трудната част са 7-те километра от градчето до самия манастир. Въпреки че с близката екопътека мястото е много популярно, пътят дотам е в безобразно състояние.

И въпреки това в почивните дни по него минават стотици коли от цялата страна. Пристигат автомобили с хора от Хасковско, Бургаско и дори от Варна. На места разминаването на разбития път е трудно. Постоянно по маршрута фучат на висока скорост калоферци с кросови мотори. По някакви местни причини те смятат, че пристигналите от далечни места туристи ще са шашнати от каскадите им.

Последният месец намирането на място за паркиране през манастира и по пътя до началото на екопътеката е много трудно. Наоколо има много големи празни терени, но всички те са заградени и на тях пасе добитък. Началото на екопътеката започва на 200 метра след манастира. От входа на национален парк "Централен Балкан" е забранено паленето на огън и къпането в реката. Забраните са описани подробно преди тръгването по екопътеката.

Манастирът е основан в 1640 година и веднага след това е разрушен. После е строен наново и горен още няколко пъти. През Освободителната война от него остават да стърчат само олтарът и една външна стена. Поредното му изграждане започнало през 1881 и до комунизма обителта била в добро състояние. Последвал нов период на разруха и така до последната реконструкция през 1981 година, която се точи 3 години.  

 

Екопътека над буйните води

Екопътеката е интересен туристически маршрут. Минава на няколко места с мостчета над буйните води на Бяла река. На различни локации са поставени пейки за почивка. Добре е да не разчитате винаги на дървените парапети, които опасват пътеката над стръмните скали. На доста места са изгнили и се клатят. Не палете огън, защото това е забранено. Гората около екопътеката е много красива и е покрита с дъб и бук. Гледайте постоянно небето по посока връх Ботев, защото времето може да се смени в рамките на десетина минути и от слънчев денят да премине в гръмотевична буря.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Някой от Калофер

Някой от Калофер

07.07.2020 | 20:00

За жалост, не малка част туристите, показват бай-ганьовщината след себе си...

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

06.07.2020 | 05:46

дано не го съсипат

Отговори
4 0
Турист

Турист

05.07.2020 | 19:43

Приказно местенце, съхранило възрожденския дух на българина. На нашата духовност. На святото в душите ни. Дано не го докоснат нечии крадливи очички!!!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?