Следвайте ни

Разходка извън града: Червената скала крие страховита тайна

viber icon

 

Уикендът отново дойде, а с него и времето за поредната разходка извън града. Природата зарежда ума и душата ни, затова и я почитаме и обичаме.

 

Родопа планина крие тайни, като никоя друга у нас. Днес ще ви разкажем за Червената скала.

Намира се до село Равногор, известно като царството на картофите. Мястото е уникално. Селото е получило името си по естествен начин - разстлало се е като на тепсия в сърцето на планината. Толкова голямо равно място на подобна височина наистина се случва рядко. 

Наоколо обаче релефът е изключително разнообразен. Щом излезете от Равногор, пред очите ви се открива величествена и доста страховита пропаст. А над нея няколко забележителни скали. Погледът веднага се спира на Червената, чието име идва от местна легенда, разбира се.

Според нея по време на турското иго млада и красива девойка пасяла стадото си в близост до скалата. Тя била нападната от турчин, но побегнала и стигнала ръба на пропастта. За да спаси честта си, се хвърля от скалата, а тя била кръстена Червена заради кървавите дири, останали по нея. Тази стара история предава доза романтизъм и мистика. И едновременно ни изпълва с гордост и възхищение.

Друга легенда разказва, че скалата е заслужила името си заради факта, че е ориентирана на изток и първите слънчеви лъчи я огряват в бледо червеникав оттенък. В географските карти може да я откриете и като Голямата стена.

Самата скала е висока над 100 метра. До нея се стига по туристическа маркировка, която ще ви отведе до сравнително малка гора, а тя на свой ред до заветната цел. Ако все пак се объркате, спрете и попитайте някой от местните за посоката. Хората в Равногор са доброжелателни и ще ви упътят. По пътя може да видите много кончета и козички, които си играят или пасат по поляните и картофените ниви. Нагоре пътеката се раздвоява, като дава избор - между скалата и местността Свети Илия.

На пропастта има поставени беседка и пейки, но спокойно може да седнете и на ръба, оставяйки краката ви да се реят във въздуха. Чувството е все едно току ще докоснете небето, ако просто се протегнете. Сякаш ще уловите някой пухкав облак или ще полетите с птиците.

Природната забележителност е заобиколена от зеленината на Западните Родопи, а в подножието се откроява язовир Въча, познат в миналото като Антонивановци. Той е сред най-големите язовири в България, а водите му се използват за напояване на Пловдивското поле. Има много понтони с постройки, включително риборазвъдна ферма. Някои от тях могат да се наемат с туристическа цел, а около им може да се кара водно колело, джет или лодка.

Гледката отвисоко е забележителна и изпълва сърцата ни със спокойствие. Кара ни да забравим за момент реалността, като ни прехвърля в друго време, изолирано от случващото се в ежедневието. В местността могат да се посетят много други красиви кътчета като Атолука, Кричим, Пещера, а докато сте в Равногор, може да посетите едноименната мандра, която прави едно от най-вкусните сирена.

Дори няколко часа престой са достатъчни, за да изпразните съзнанието си от всяко напрежение и да се завърнете у дома с нови сили и незабравим спомен, който ще ви се прииска да споделите с всички близки.

МАРШРУТЪТ

Равногор се намира на 42 км от Пловдив, а с кола разстоянието се взима за по-малко от час при спокойно шофиране. Излизате от града по Пещерско шосе и поемате на изток. След няма и 30 минути сте на разклона за Брацигово. Завивате наляво, минавате жп прелеза, а след като преминете през градчето, започвате да се катерите нагоре в планината. Живописното криволичане между върховете отнема още двадесетина минути, след което пред вас изведнъж се появява табелата на Равногор.  ​

Снимки: Александър Карамфилов

 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?