49
Следвайте ни

Кварталите около Желязната църква в Истанбул привличат туристи от цял свят СНИМКИ 

viber icon

Една от важните спирки за българите в Истанбул  е желязната църква "Свети Стефан" до Златния рог. Изящната ѝ метална конструкция се откроява и е в рязък контраст с всичко друго в района. Църквата е уникална, но след като сте я посетили, не пропускайте да се разходите наоколо в автентичните квартали Фенер и Балат. 


Името Фенер идва от гръцкото име "Фанарион", което означава фар. Кварталът Фенер е търговски център поради позицията си на брега на Златния рог. След падането на Константинопол, повечето византийски благородници избягали от града. Когато султан Мехмед Завоевателят обявява религиозна свобода в новата империя, те се връщат и мнозина се заселват във Фенер. Жителите на квартала с гръцко мнозинство са известни до днес като фанариоти, класа от хора, които са били добре образовани, културни и често богати търговци. 


Вселенската Православна патриаршия - седалището на Вселенския патриарх Вартоломей I, се намира също тук. Този религиозен бастион съществува в града от 330 г. 
След падането на Константинопол патриаршията се мести многократно, докато накрая през 1602 г. се установява в манастира "Св. Георги", където е и днес. Едноименната църква в комплекса до сградата на патриаршията е доста стара, но последно е реконструирана през 19 век. Патриаршията съхранява много безценни реликви, като камък, за който се смята, че е бил част от скалата, за която Исус е бил вързан и бичуван, и три ковчежета, съдържащи мощи от св. Евфимия и двама от нейните последователи. 


Гръцката мъжка гимназия към Патриаршията е най-открояващата се сграда от червена тухла, издигаща се демонстративно над къщите наоколо.


Съседния район Балат е известен еврейски квартал, още от византийската епоха. След падането на Константинопол еврейски граждани от различни земи, включително Испания, Италия, Македония и Родос, идват и се заселват тук. Кварталът е оживен търговски център, пълен с магазини и работилници, собственост на евреи, от производители на стъкло, търговци на антики, до производители на фесове. Днес районът все още е домакин на някои големи синагоги. 

Това, което отличава кварталите Фенер и Балат, е причудливата им архитектура. Тук могат да се видят множество двуетажни дървени къщи, всяка от които има ясно изразен покрит балкон, наречен ​​„джумба“. Истанбулчани и гости и днес седят на тези малки затворени балкони, пият чай или кафе и гледат минувачите. Днес тук се помещават стотици кафенета, галерии, антикварни, занаятчийници и още църкви, привличащи хиляди туристи.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?