Следвайте ни

Край на сухия режим! Село Милионерово се сдоби с кръчма за чудо и приказ

viber icon

Чудното родопско село Мостово, наричано от душмани и завистници „Милионерово”, е на път да се сдобие с кръчма след суша, продължила 28 години. 

„Все едно бяхме на сух режим! То не се траеше – за една бира да минаваш балкана до Горнослав”, обясни 78-годишният дядо Запрян, който стои по цял ден и гледа как работниците леят бетона пред сградата на бившия „Наркооп”.

Запрян и още няколко местни „младежи” се събираха почти всеки ден в обновената градинка на селото и си правеха импровизирани софри - комбинирани с деликатна дегустация на спиртни напитки.

Кръчмата не е работила от началото 90-те години. Един ден в онези мрачни времена от „Наркооп Тополово” дошли и просто я затворили.

Сградата е добре запазена – покривът не е протекъл досега. До кръчмата има магазин, който отваря само в понеделник и петък. Сега работници изливат бетонна плоча пред старата кръчма.

Тя ще е нещо като повдигната веранда пред новото заведение. До бъдещата кръчма има чешма с кристална изворна вода. Целият мегдан с наркоопа е обграден от стари родопски каменни къщи. 

Стопанин на кръчмата е младия Костадин от Асеновград. Сключил договор да я вземе под наем за 5 години от „Наркооп Тополовград”.

„Сега я обновява, за да стане пак привлекателно място и ще е и нещо като ресторант”, каза кметският наместник Райчо Тютюнджиев. Бившият катаджия бе един от организаторите на софрите със скара и спиртни напитки в градинката на селото.

Идеята на Костадин е в заведението да има и кухня. Така хората от къщите за гости ще ядат в кръчмата и после само ще се прибират да спят.

В Мостово има десетки обновени и луксозно обзаведени къщи за гости. Кметският наместник Райчо обаче иска в селото да се достигне до консенсус за името на новото заведение.

„Не сме мислили още как ще се казва, но е добре да има интересно име и да привлича туристите”, каза той.

В село Мостово и махалите Врата и Сини връх има регистрирани 800 легла за почивка. Собствениците им са си направили сдружение.

Точно те са на мнение, че районът има нужда от такова заведение. Новата кръчма ресторант ще обслужва тези туристи.

Мостово е на един хвърлей място от двете култови туристически места – Беленташ и Кръстова гора.

Селото е наричано „Милионерово” заради големия брой богати хора, излезли от него. При население 61 души мултимилионерите са 7. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

na toho bratmy

na toho bratmy

09.07.2021 | 23:15

to4no taka behe kade e bai toho da stane da vidi na kakvo diridge sme

Отговори
3 1
Бай Тошо

Бай Тошо

09.07.2021 | 19:03

Едно време във всяко убито село имаше хоремаг, а тия богаташи и това не могат да направят, за да не се минат, сега другари разбрахте ли, каква е разликата между капитализма и комунизма? При комунизма ще има убита кръчма, ще продават само копърка и мента, но ще има, а при капитализма ще я разрушат до основи и нищо няма да има!

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?