Следвайте ни

Конни шейни возят туристи по замръзнало езеро в Турция СНИМКИ

viber icon

Шейните, които са в изобилие на езерото Чълдър в североизточна Турция, предлагат на туристите фантастично пътуване благодарение на закованите специални подкови, които предотвратяват плъзгането на конете по леда.


Второто по големина езеро в Източния Анадол, езерото Чълдър е изцяло покрито с лед през зимата, тъй като е разположено приблизително 1959 м надморска височина. 


Ето защо температурата през зимата пада трайно под нулата, като често тя е до минус 21 градуса.


Езерото се намира в провинция Ардахан, близо до границата с Грузия и Армения и е с площ 123 км² и дълбочина до 42 м. 


Тъй като дебелината на леда достига 25-40 сантиметра, някои рибари разбиват леда и ловят риба като ескимосите, през малки кръгли дупки. 
Орхан Гьолер (18), Исмаил Гьолер (25) и Латиф Ташдемир (40), които се занимават с риболов в езерото, редовно ловят риба с мрежи под леда.  Счупвайки ледената покривка с кирки и лопатаби те залагат мрежи във водата, като уловената риба от езерото, предимно огромни шарани, се извлича и продава на пазарите в района. През последните години много туристи предпочитат да ловят риба с месните хора. 

Но най-голямата атракция за множеството посетители от района и туристи си остават разходките или возенето с шейни по леда.


Туристите, които идват в село Ташбашъ в квартал Арпачай в област Карс, отпиват горещия си чай върху леденото езеро и прекарват приятни моменти с конни шейни, превърнали се в символ на езерото. 

 

Тайната на приказната шейна по езерото се крие в специално подготвените подкови с шипове. Прикрепени към краката на конете, теглещи шейните в езерото, подковите със шпори, наречени „гуми за сняг“, предлагат както на коне, така и на туристи удобна пързалка по покритото с лед езеро. 


Уфук Ада, който е водач на шейна по езерото, каза пред медиите, че конете могат лесно да маневрират по леда благодарение на тези подкови.


„Това, което го отличава от другите подкови, е неговата екипировка и шип, които предотвратяват пързалянето. Прилепва към леда като гума. Прониква като пирон в леда”, каза той.


„Ето защо конят не се плъзга и вози удобно “, добави той.


За конфорта и спокойствието на туристите дошли да се наслаждават на леда и да се возят с шейни, се спазват всички правила срешбщу COVID-19, носейки маски и поддържайки физическа дистанция по време на карането.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

cccc

cccc

06.04.2021 | 17:49

Интересно

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?