Къде да отидем в Италия, ако ни е за пръв път

Има десетки интересни маршрути във всички региони на страната. Ето няколко варианта, които ще ви заинтересуват, ако за първи път отивате в Италия.

За вас създадох пет маршрута до места, които са сред най-популярните в страната. За пътуването, моля изберете не летните месеци и определено не август. Много от маршрутите не изискват автомобил под наем. Прочетете повече за пътуването в Италия с влак.

Вариант 1. Рим

Ако имате възможност да видите само един град в Италия, то тогава нека бъде Рим, голям, многостранен, в същото време шумен и уютен, разпознаваем и не напълно познат. Идването за 2-3 дни тук, ако пътувате за първи път както в града, така и в страната, не е най-добрата идея. Една седмица е времето, което може да се счита за адекватно.

Когато планирате дните си в града, моля, оставете достатъчно време, за да видите не само Колизеума, Испанските стъпала, Пиаца Навона и тълпите от туристи, но и да опознаете другия, ежедневен, спокоен, но не по-малко красив Рим.

Да оставите шумния и зашеметяващ Рим за един ден, за да видите другата Италия, е чудесна идея. Знам, че много отиват до морето (аз самата не отидох там), а във Флоренция (не най-добрата идея - трябва да пренощувате във Флоренция). С влака можете лесно да направите пътуването до Неапол - това ще бъде голям контраст. Ако сте с кола, помислете как да стигнете до Орвието (това е Умбрия, друга кухня и една от най-красивите катедрали в Италия) или например Аричи.

Вариант 2. Болоня и околностите

Болоня - може да се каже, че това е най-типичният италиански град. Не е малък, не е голям, красив, колоритен, веднага се идентифицира като Италия, интересен, с прекрасни музеи, ресторанти и магазини. Освен това Болоня е основен железопътен възел и затова е лесно да се достигне оттук до съседните градове. Ще се радвате да прекарате няколко дни в разходка под аркадите на Болоня, да опознаете града, да посетите исторически кафенета, а след това да вземете влак за друга част от красотата на Равена, Парма, Ферара, Модена и да се върнете в същия ден. Когато живеех в Болоня, пътувах по този начин почти из половината от страната.

Този маршрут ще ви даде разбиране за това, което самите италианци виждат в Италия. Ще посетите градовете, всеки от които е шедьовър, в който местният живот не е съсипан от туристическата суматоха. Това е уважаваната, привлекателна, добре организирана Италия без бедняшки квартали, боклук и с минимум туристически капани.


Вариант 3. Рим, Флоренция, Милано

Тези три града са известни, красиви и удобно свързани с железопътен транспорт. Прекарайте 3-4 дни в Рим, оттам отидете във Флоренция за 2-3 дни, а оттам отново с влак, за няколко дни в Милано. По този начин можете да сравните Северна и Централна Италия, да видите много от основните архитектурни шедьоври на страната, да получите представа за различните видове кухня и вино.

От Милано е лесно да се направи пътуване до езерото Комо, например, за да се диша езеро-планински въздух, да зяпате вилите на аристокрацията и известните личности.

Вариант 4. Венеция, Триест, Верона, езерото Гарда

Венеция заслужава поне 4-5 дни от графика ви. Аз съм била в града много пъти в най-различни времена, идвах за един ден или за два, за три или повече дни, така че мога да кажа със сигурност, че единственото нещо, което имате време за такъв срок е да намразите града, а той не го заслужава. Венеция е трудна - от една страна не може да живее без туристи и в същото време не ги обича.

След като прекарате достатъчно време във Венеция, можете да вземете еднодневна екскурзия с влак до Триест, за да си вземете почивка от туристическия шум и да си поемете дъх.

2-3 дни си струва да отпуснете във Верона - това е красив и величествен италиански град, чиято слава не се ограничава само до любовната история на Ромео и Жулиета.

От Верона пътята ви ще продължи логично на север - лесно можете да пренебрегнеш южната част на езерото Гарда, защото красотата на северната му част надхвърля много красотата на южната част. Базата може да бъде красивият град Рива дел Гарда, откъдето с лодка можете да се разхождате из езерото през деня и да видите очарователните градове Лимоне и Малцесине. Краят на пътуването ви може да е Тренто, град, пълен със стенописи, един от най-обичаните ми в Италия.

Вариант 5. Неапол, Соренто, Амалфи, Капри

За Рим, написах по-горе. Четири дни в този град вероятно е минимумът. От Рим с влак за час до Неапол, което ще бъде голям контраст с италианската столица. Не се страхувайте от този град - бях възхитена от красотата и хаоса. За да продължите пътуването, най-вероятно ще се нуждаете от кола - пътят минава по крайбрежието, към Амалфи, където няма железопътни линии, а от автобусната услуга има много какво да се желае,пише блиц. С кола ще бъде по-удобно. Аз обаче нямах кола: взех влака за Салерно, а оттам взех автобус до Амалфи, от където се качих на кораб, пътувах до Позитано, Соренто, Капри. Това е прекрасна, романтична брегова линия с някои от най-красивите морски пейзажи в света, но лично аз мисля, че Капри е просто най-удивителното място на земята.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?