Следвайте ни

Катастрофа - COVID-19 блокира руснаци насред нищото

viber icon

Руските околосветски пътешественици Яна Лебедихина и Сергей Лекай прекараха 40 ужасяващи дни в открития океан, заради забраната на властите на ЮАР да слязат в Кейптаун. 

Причината е карантината заради COVID-19, припомня порталът лайф.ру. 

Лебедихина и Лекай правят от 2018 околосветска обиколка с различни видове транспорт. Така сега стават пътници на яхтата Wind Dancer, която има 4 души екипаж.

Яхтата се е борила 40 дни с насрещни ветрове в Атлантика

Руснаците смятали да слязат в Кейптаун и да изминат цяла Африка – чакдо Кайро, на стоп. Така да завършат пътешествието си. 

Московчаните тръгнали с яхтата си от Аржентина към африканския бряг, но на ден път от ЮАР трябвало да се върнат обратно. Наложило се да плават 40 дни в бурния Атлантик към Бразилия. 

Местните власти се смилили над руснаците и ги пуснали само в пристанището на град Итажаи в щата Санта Катарина. 

„Не ни пускат в града. Взимаме душ и хващаме интернет на пристанището. Нощно време по кея се разхождат грамадни капибари“, разказва за руската медия Яна Лебедихина. 

Когато не кръстосва океаните по околосветски обиколки тя е учител по английски език в Москва.

Яхтата се казва Wind Dancer и е близо 15-метрова. В Бразилия официалният брой на заразените е 50 хиляди души, а 3350 от тях са починали.

Русниците признават, че са заклещени на бразилското пристанище за дълго. Краят на пандемията в Бразилия не се вижда. „Невъзможно е да напуснем сега страната“, казва Яна Лебедихина.

Двамата преплваха преди 2 години океана межд Чукотка и Аляска със сглобен от тях катамаран. 

След това минаха на автостоп разстоянието от Северна до Южна Америка. Станаха първите туристи изминали пеш пътеката на наркотърговците в горите на Дариен между Панама и Колмбия. „Беше истински партизански рейд – горите се контролират от марксистки бунтовници“, разказва Лебедихина. 

В мексиканската част на Калифорния престъпници предлагали на влюбената двойка да поработи малко на плантация за марихуана. Успели да се спасят от тази работа. 

Яна чака на стоп в Аляска

Сергей Лекай стана известен с похода си със сал по река Конго през 2004 година. Тогава пътешествието му завърши в африкански затвор. 

След това направи нечуван пеш поход от Магадан до Камчатка. И при това остана жив, подчертават руските медии. 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?