Къщата - охлюв привлича туристи в Симеоново

СОФИЯ, Весела ТОДОРОВА

"Кажи "зеле"! Усмихни се! Трите камери те снимат!"
Това е надпис до вратата на може би най-известната модерна сграда в България - къщата -охлюв в кв. Симеоново, София.

Построена е през 2008 година, и от тогава е неизменно в списъка с любопитните туристическите атракции в столицата. Намира се на  "Симеоновско шосе" 187 , като табелата на фасадата отново се откроява с оригиналност. Думата "булевард" е изписана като булевАРТ.

Дело е на инж. Симеон Симеонов, който е превърнал в уникална еднофамилна къща. Той е строителен специалист, проектирал голф игрища в Япония и Франция и работил над двореца на емира на Кувейт. Представлява пъстро оцветена сграда на 5 етажа с форма на охлюв. Въпреки нестандартната си форма сградата се вписва добре сред околните постройки, като се създава илюзията, че гигантският охлюв пълзи по улицата. По тротоара пък "пълзят" други малки охлювчета, които представляват кашпи за цветя. Разперилата криле калинка на покрива, служи за похлупак на комина. Антенките ѝ служат не само за гръмоотводи, но и за лампи през ноща.

Къщата е построена много качествено, а конструкция е е без прави стени, ъгли и ръбове. Облите ѝ форми са изваяни от полимербетон. Твърди се, че за строежа на къщата-охлюв не е използвана нито една тухла. Нейната енергийна ефективност е 8 пъти по-висока от тази на санирана сграда.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?